22 C
Budapest
vasárnap, május 26
spot_img

Szeremley borház

Badacsony dűlőinek vulkanikus eredetű teraszai adják a Szeremley borok ismert karakterét. Az északi szelektől védett lejtőkre egyedülállóan mediterrán jellegű, a tó által egész évben temperált mikroklíma jellemző.

 

A napfény itt háromszorosan érleli a szőlőt: nemcsak „felülről”, hanem „alulról” is, ugyanis a tó tükre által visszavert fényben a levelek fonákja is napfényben fürdik; a fekete bazalt pedig éjszaka adja vissza a nap hevét és lágy tüzű, jellegzetes vulkanikus badacsonyi karaktert ad a bornak. Magas mineralitásuk és szép savaik révén a legszárazabb badacsonyi borok is különleges extra-édességgel, lágysággal és kerekséggel, valamint egyedülálló érlelési potenciállal bírnak.

Terület: 150 ha

- Hirdetés -

Dűlők

  • Kővágóörs
  • Nemesgulács
  • Hegymagas
  • Kisapáti
  • Badacsonytomaj
  • Gyulakeszi
  • Szigliget

Termesztett szőlőfajták

Kék és fehér bakator, rajnai rizling, olaszrizling, kéknyelű, szürkebarát, budai zöld, zeus, pinot noir, cabernet sauvignon, kékfrankos, merlot, syrah.

Borkészítés

Nagy méretű, ászok hordóban erjesztett és érlelt tételek

A Szerelmey család ma 115 hektáros szőlőterületen gazdálkodik a Balaton-Felvidéki Nemzeti Park szívében. A pincészet, az Első Magyar Borház – Szeremley Birtok Kft., főként hungaricumairól ismert: csak itt található a nővirágú Kéknyelű, mely évszázadok óta Badacsony híressége, porzópárja a Budai Zöld (valaha a budai borvidék híres fajtája volt, de ma csak Badacsonyban művelik), míg pincészetük kései szüretelésű különlegességeként vált világszerte ismertté a Zeusz, mely savainak frissességével és mineralitásával hívja fel magára a borértők figyelmét. Édes testvére a késői Olaszrizling citrusokat és trópusi gyümölcsöket idéző ízvilágáról ismert. A szürkebarát és az aperitifként kedvelt különleges száraz Muscat Ottonel mellett már első évjáratában igen sikeresnek bizonyult a Rajnai és Olaszrizling házasításából született a Szemelt Rizling.

Termőre forduló telepítéseink révén, egy régi hagyományt felújítva, Badacsony ismét egyre ismertebb lehet vörösborairól. Fő fajtáik, a Pinot Noir mellett Kékfrankos, Cabernet Franc és Cabernet Sauvignon egészíti ki hagyományos, illetve barrique hordóban érlelt Reserve vörösborokkal pincészetük kínálatát.

 

További információkért látogass el a weboldalukra: www.szeremleyborhaz.hu

Vagy keresd fel a facebook oldalukat!

 

Forrás: szeremleyborhaz.hu

Kapcsolódó tartalmak

3,128LikeTetszik
2,070KövetőKövetés
- Hirdetés -

Legfrissebb cikkek