A Taschner családról Sopronban és környékén sokan tudják, hogy több generációra visszavezethető poncichter ősökkel büszkélkedhet, ahol apáról fiúra szálló örökségként maradt fenn a szőlőtermesztés és a borkészítés tudománya.
Sopron, a szőlőtőkék végeláthatatlan sora, a közeli Fertő tó semmi mással össze nem hasonlítható mikroklímája, mind-mind olyan ihletést adott a kelta időktől kezdve a Soproni borvidéken és a környékén élőknek, hogy a szőlőművelés évezredes hagyománya napjainkig nyúló és ma is virágzó hagyományként szállott apáról fiúra.
A szülői hagyományokat, az ősi poncichterek alázatos és áldásos munkájának szellemiségét követő fiatalember, Taschner Kurt elindult azon a rögös, de csodálatos úton, melynek gyümölcse a vidék egyik meghatározó borászatának létrejötte és folyamatos gyarapodása. A nagyszülők borkimérésétől a Schneeberger csodálatos panorámával tekintő borházig hosszú út vezetett.
Kezdetben az édesapa mellett csak palackozással foglalkozó ifjúként, majd a szőlész-borász szakma fortélyait elsajátítva folyamatosan bővítette ismereteit, mígnem mára egy 20 hektáros szőlőbirtok gazdájaként éli mindennapjait: édesapjával közösen dolgozik a szőlőben, irányítja a vele együtt dolgozó szakembereket és aktívan részt vállal a közösségi bormarketing és a borturizmus szervezésében.
A Pihenőkereszt nevén ismert, a város fölé magasodó domboldalon helyezkedik el a Taschner Borház, mely magában foglalja a pincét, a palackozót és a vinotékát, ahol borkóstolók keretében minden érdeklődő számára adott a lehetőség a pincészet saját borainak és pezsgőinek kóstolására. A Taschner Bor-és Pezsgőház Kft. ma 20 hektáron gazdálkodik.
Termesztett szőlőfajták
- Zenit
- Korai piros Veltelini
- Irsai Olivér
- Zweigelt
- Pinot Noir
- Kékfrankos
- Cabernet Sauvignon
- Cabernet Franc
A pincészet eredményei
- XIX. Országos Cserszegi fűszeres és III. Országos Irsai Olivér borverseny – Irsai Olivér 2013 – különdíj, „a verseny legjobb bora”
- XV. Országos Rosé Borverseny – Kékfrankos rosé 2013 – aranyérem
- Nemzeti Borkiválóságok Könyve – Zenit 2013 – négycsillagos bor
- VinCe magazin: Chardonnay pezsgő 2008 , brut nature, non dosage, degorzsálatlan, „a legjobb magyar pezsgő”
- Bor és Piac magazin – Média Bora Borverseny Zweigelt Gauer 2009 – aranyérem
A hagyományok, a szellemiség és a tudás tisztelete azok az erők, melyek mentén él és gyarapodik a Borház.
További információkért látogass el a weboldalukra: www.taschnervin.hu
Vagy keresd fel a facebook oldalukat!
forrás: taschnervin.hu