Egy borászat Tállyán, a borvidék egykor szebb napokat látott, elsőosztályú dűlőkben gazdag településén.
A Tokaj Drei, vagyis a T3 története egyben egy barátság története is. Szerencsi Péter, Sóstói András és Homolya Dániel együtt jártak egyetemre, sőt együtt voltak szakkolisok, mindhárman az ország észak-keleti régiójából.
A borászat központja a tokaj-hegyaljai borvidéken, Tállyán található. Az alapítók azért választották ezt a települést, mert Tállyán egyszerre van jelen a borvidék karakterét meghatározó történelmi múlt és az ezek felélesztését, újragondolását célzó olyan jelenkori kezdeményezések, amelyek együtt nagy jövőbeli potenciált hordoznak magukban.
Céljuk, hogy jó adottságokkal rendelkező tokaji-hegyaljai szőlő területekről, elsődlegesen az X és Y generáció fogyasztóit megcélozva, a piaci igényeknek megfelelő, kiemelkedő minőségű bort készítsenek. A pincészet a hagyományos fahordós érlelésű tokaji borok és borkülönlegességek mellett – a piaci igényekkel és a fogyasztói preferenciákkal összhangban – nagy hangsúlyt kíván fektetni a friss, primer aromákat megőrző, a terroirt leginkább megmutatni képes típusú borok előállítására.
Jelenleg 0,8 hektáron gazdálkodnak:
- Tállya: Görbe-dűlő
- Tokaj: Teleki-dűlő, történelmi első osztályú, de folyamatos a területek művelésbe vonása és az új területek vásárlása is.
- Rátka: Közép-hegy
2022-ben 0,7 hektár szőlőt telepítettek.
A T3 tulajdonosai az általuk létrehozott Tájoló Tradíció és Innováció Alapítványon és a több más borászattal létrehozott Tállyától Szántóig XY kezdeményezésen keresztül is hozzá kívánnak járulni Tállya és környéke értékeinek megőrzéséhez és népszerűsítéséhez.
További információkért látogass el az oldalukra: Tokaj Drei borászat
Vagy keresd fel a facebook oldalukat!
Forrás: www.tokajdrei.hu