20.9 C
Budapest
vasárnap, június 23
spot_img

Tornai pincészet

A Tornai Pincészet 1946-ban Tornai Endre alapította 0,7 ha szőlőterülettel. Az egykoron alig egy holdas birtok azóta 54 hektár termőterületre bővült.

 

A Somló-hegy legjobb adottságú dűlőiben -, Grófi-, apátsági, és aranyhegy-számos hagyományos somlói fajtát, mint például Furmint, Juhfark, Olaszrizling, Hárslevelű, Tramini, és néhány közkedvelt a helyi adottságokat jól tűrő szőlőfajtát telepítették: Szürkebarát, Zeusz, Zenit, Pinot blanc, Sauvignon Blanc. Gondot fordítanak a régi magyar fajták bemutatására is, mint például a Korona, a Sárfehér és a Csomorik.

A pincészet két meghatározó borcsaládja a Top Selection és a Tornai Classic. A Top Selection borcsaládban szereplő tételek válogatott dűlőből, válogatott szőlőből készült kézműves borok alkotják. Minerális, nagy testű, tartalmas, mégis kimondottan gyümölcsös borok, úgy érik el harmonikus ízvilágukat, hogy közben megőrizik a különleges somlói terroir karakterét. A Tornai Classic borcsaládban már a szélesebb fogyasztói réteg számára is elérhető igazi zamatos somlói borfajtákat vonultat fel, melyek készítése során ötvözik a korszerű és a hagyományos technológiát.

- Hirdetés -

 

A Tornai pincészet 2010-ben érte el mai- véglegesnek tervezett – nagyságát, megteremtve a feltételeket boraik méltó bemutatásához és kóstolásához. A birtokközpontban 120 fős Borbemutató terem csoportos borkóstoltatására, céges és családi rendezvények megtartására egyaránt alkalmas. A csoportok étkezési igényeit korszerűen felszerelt konyha biztosítja. A teremből kilépve 200 fős borterasz kínál csodálatos panorámát.

A borbemutató terem mellett található a vinotéka, ahol palackos boraik teljes választéka kerül bemutatásra, lehetőséget nyújtva a vendégeknek kóstolásra és vásárlásra. Az 50 fős, boltíves kóstolóteremben, melyet csak egy üvegfal választ el az ászokhordótól, a külvilág zavaró körülményeinek teljes kizárásával áldozhatunk Bacchus oltárán.

A birtok története

A Tornai család 1946 óta borászkodik a síkvidékből kiemelkedő Somló hegyen. Tornai Endre az alapító egykoron alig egy holdas birtokon kezdte el a szőlőművelést és borkészítést. Napjainkban a birtok mérete 54 hektár termőterületre bővült és immáron a harmadik generáció is kiveszi részét a pince mindennapi munkájából. A Somló hegy 480 hektár szőlőterületét alapul véve ez 11.25%-os részarányt jelent. Figyelemmel az elaprózódott tulajdonosi szerkezetre – a 480 hektárnak 3.000 tulajdonosa van – pincészetünk felelőssége a Somló hegy jövőjét illetően különösen jól érzékelhető.

Az ültetvény

A Tornai pincészet összes területe 56 ha. Szőlőterületei megtalálhatóak az északkeleti oldaltól egészen a nyugati oldalig. A szent Márton dűlőben Juhfark fajtát termesztünk. Az északi oldalnak köszönhetően egy komoly sav tartalékot képez. Az egyik legértékesebb oldala a hegynek az Aranyhegy dűlő. Talaja a serétes agyagos talaj, keveredik a lazább homokos löszös talajjal. A hegy lábánál elterülő szőlők a könnyű borok készítésének alapanyagát szolgálják (Szürkebarát, Zeusz, Zenit, Pinot Blanc). A századforduló dűlőben termesztünk illatos fajtákat: Tramini, Irsai Olivér, Sauvignon Blanc.

A pince

A pince a legújabb technológiai elvárásoknak megfelelően készült, a kíméletes feldolgozás után saválló acéltartályokat használunk a reduktív technológiájú irányított borkészítés során. A válogatott, legjobb alapanyagokat 12 órás héjon áztatás után a tradíciókat követve 500 literese tölgyfahordókban erjesztjük, majd 8-10 hónapig érleljük. A saválló acéltartályok kapacitása 9000 hl, ebből 4200 hl hűthető. Az ászoktérben 60 darab magyar ászok tölgyfa hordó található.

A birtok borai

Alapvetően három kategóriát alakított ki a pincészet, mely kategóriák jól tükrözik a termőterület különlegességét.

Top Selection borcsalád – a borcsaládot a legkiválóbb somlói dűlők válogatott szőlőiből készült kézműves borok alkotják. Egyedi, összetéveszthetetlen íz-világuk kiemelik őket még a somlói borok közül is. a borcsalád tagjai fahordós érlelést kapnak.

Prémium borcsalád – A prémium borcsalád olyan borokból, fajtákból, stílusokból áll, amelyek méltán reprezentálják a Somlói Borvidéket, megvan bennük az erő, a beltartalom, hogy büszkén hirdessék Somló erejét.

Friss borcsalád – Trend, vidámság, mindennapi üdítő. Hideg erjesztéssel készült, leheltnyi maradékcukrot tartalmazó tételek, amelyek első látásra, szaglásra és reméljük hallásra is elvarázsol.

 

További információkért látogass el a weboldalukra: www.tornaipince.com

Vagy keresd fel a facebook oldalukat!

 

forrás: tornaipince.com

Kapcsolódó tartalmak

3,128LikeTetszik
2,070KövetőKövetés
- Hirdetés -

Legfrissebb cikkek