2.6 C
Budapest
hétfő, december 2
spot_img

Blauburger szőlő

A Blauburger a Portugieser és a Blaufränkisch sikeres keresztezése, melyet Fritz Zweigelt professzor készített Klosterneuburgban. Az ötlet az volt, hogy a Blauburgert olyan hagyományosan fehérboros vidékekre ültessék, ahol a vörösborfajták érési nehézségekkel küzdenek.

 

A Portugieser (Oportó) és a Kékfrankos (Blaufränkisch) keresztezése, amelyet Dr. Fritz Zweigelt készített az ausztriai Klosterneuburgban 1923-ban. A Blau angolul kéket jelent, míg nevének másik része inkább Klosterneuburgra utalhat, mint Burgundiára.

A fajtát 740 hektáron termesztik osztrák őshazájában, elsősorban Alsó-Ausztriában, pontosabban a Weinvierteli borvidéken.

A szőlő jellemzői

Korai érésű fajta, közepes méretű, kerek, sima, egyenletes, szimmetrikus, karéjos levelekkel. Közepesen nagy, viszonylag szorosan összetömörödött fürtjei sötétkék bogyókkal. Az ebből a fajtából készült borok mély színűek, de viszonylag alacsony tannin- és savtartalmúak.

- Hirdetés -

A Blauburger bora

Könnyű vörösborokat készít, vagy házasításokban játszik szerepet. Viszonylag semleges, mély színű fajta, könnyű testtel, közepes alkohollal és savval, visszafogott tanninokkal, piros bogyós gyümölcsökkel, bodzával és csipkebogyóval. Magyarországon 465 hektáron termesztik, elsősorban az Egri borvidéken, ahol a Bikavér házasításokban játszik szerepet. A soproni borvidéken jelenleg mindössze 15 hektár található belőle, a kőszegi termelők mégis nagy becsben tartják a Blauburgert. Hűvös, feszes, mély színű vörösborok készítésére szolgál.

A borokat elsősorban a mély szín, a könnyed test, az alacsony tannin, a közepes alkohol és a friss sav jellemzi, míg aromaprofiljukat a piros bogyós gyümölcs jellemzi.

 

Ehhez kapcsolódó tartalom:

Kapcsolódó tartalmak

3,128LikeTetszik
2,070KövetőKövetés
- Hirdetés -

Legfrissebb cikkek