32 C
Budapest
szombat, július 13
spot_img

Ezerjó szőlő

Az Ezerjó egy igazi hungarikum, egy történelmi magyar fehérbor szőlőfajta, mely régóta kedvelt a Kárpát-medencében.

 

Tipikusan magyar, rendszertanilag a balkáni változatcsoportba tartozik, tehát autochton fajta, melyre jó marketinggel a világ is odafigyelhetne. A magyar fehérbor-kultúra új üdvöskéjévé válhat, hiszen férfiasan száraz, markáns savaival, hordózva, illetve üde, ropogós reduktív vonalban, valamint töppedt, aszús jellegű, kedvesen édes vonalban is egyaránt nagyot tud alkotni.

A szőlő tulajdonságai

Nem túl nagyszámú vesszőt nevel, tőkéje közepes vitalitású. Levele szív alakú, vastag szövetű, erősen hólyagos, fűzöld és karéjos. Őszi lombszíne sárga, leveleinek erezete vörös színű. Lugas- és magas művelést nemigen kedvelő fajta, gyalog- vagy támaszművelésre viszont egyaránt alkalmas. Viszonylag korai érésű, a globális felmelegedéssel együtt azonban érése kezd mindinkább előre tolódni. Fagy- és rothadás érzékeny, viszont bőtermő. Jól megtartja a savakat, ugyanakkor a szőlőszemek vékony héja segíti a nemes rothadást, vagyis az aszúsodás folyamatát. A bogyói nagyok, a fürtje nagyméretű, vállas, és tömött. A fagyérzékenysége miatt érdemes fagyvédett helyekre telepíteni, és a rothadás elkerülése végett széljárta területekre ültetni. Mentségére legyen mondva, az Ezerjó az esetleges fagykár után „megrázza” magát, és jól regenerálódik.

- Hirdetés -

Az Ezerjó bora

Bora nem szűkölködik sem alkoholban, sem savakban, fanyar ízek, és jó savkészlet jellemzi. Mondhatni ezerarcú, reduktív ropogóssággal kifejezetten azonnali fogyasztásra termett változatait éppúgy megtaláljuk, mint a jól eltartható, hosszan érlelhető borokat. Markáns savak mellett zöldes fehér színnel fogad minket, az illatgazdagság nem sajátja. Tüzes karakterű, jó évjára3tban és megfelelő borászati manőverek után szépen kerekednek a savak, melyhez megfelelő testesség is járul.

 

Ehhez kapcsolódó tartalom:

Kapcsolódó tartalmak

3,128LikeTetszik
2,070KövetőKövetés
- Hirdetés -

Legfrissebb cikkek