A Generosa egy magyar, Bíró Károly által nemesített fehérborszőlő-fajta. 1951-ben hozták létre az Ezerjó és a Piros Tramini kereszteződéséből.
Téltűrő képessége hasonlóan a Cserszegi fűszereséhez és a Rajnai rizlingéhez kiváló, rügyei -21 C-ig fagyállóak. Tőkéje erőteljesen növekedésű, vesszői felfelé törőek, egyenes, középvastag. Szellős lombot nevel, ezt az egyenesen felfelé növekvő hajtások alakítják ki, ezért metszése nem okoz különösebb gondot. Hónaljhajtást alig hoz, levelei közepesen nagyok, a levélszél fűrészes-csipkés, sekélyen és sűrűn bemetszett, a levélnyél hosszú és piros.
A szőlő jellemzői
Bőtermő fajta, fürtjei közepesen nagyok, tömöttek (130 g átlagsúlyúak). Bogyói megnyúltak gömb alakúak, kicsik, húspiros-lilás árnyalattal, alig hamvas, héja szívós, az íze különösen finom, zamatos, savas.
Rothadásra nem, lisztharmatra kevésbé érzékeny. Jól tűri a szárazságot, könnyű szüretelni. Szeptember végén érik 18-20 mustfokkal. Magas művelésre alkalmas.
A Generosa bora
A bor illata szőlővirágra, francia parfümre, déli gyümölcsös jegyekre emlékeztető. Ízében vaníliás, körtés ízvilág, finom savak, kellemes ízhatás jellemzi.
Ehhez kapcsolódó tartalom: