32 C
Budapest
szombat, július 13
spot_img

Juhfark szőlő

Hol vannak már a borzongással fogyasztott juhfarkok, a „kicsit sárga, kicsit savanyú, de a miénk” érzetű kóstolók? Régebben csak a legelszántabbak, valamint a borsznobok fogyasztották ezt a hungaricumot, vad, embert próbáló savai miatt.

 

A Juhfark a szőlőfélék Vitacege családjába, a bortermő szőlőkhöz (Vitis vinifera) magyar fehérborszőlő fajta. Nevét a juhfarkra emlékeztető hosszú, hengeres fürtje miatt kapta. Gyakran összetévesztik a csomorika nevű fajtával.

Származása

Magyarország egyik legősibb szőlőfajtája. A származása vitatott, A usztria vagy Magyarország, sokan Stájerországból valónak tartják (német neve: Lämmerschwantz). Legfontosabb termőhelye a Somló, ahol jelentős új telepítései is vannak. Előfordul továbbá a Balatonfüred-csopaki borvidéken, a Mecsekalján, az Etyek-Buda körzetben a Balaton környékén és a szlovákiai Kürt községhez tartozó borvidéken is.

- Hirdetés -

A szőlő tulajdonságai

A szőlő levelei világosak, vékonyak, nyúlt vállöblűek. A szőlőfürt tömött és hengeres alakú, a hengeres alakzat a fürt végén visszapenderedik – akár a juh farka. Ezáltal kapta a szőlőfajta a juhfark elnevezést, és valahol ez a fajta „rákfenéje” is, mivel a kunkorodásnál a nedves környezetben könnyedén beindul a rothadás. A bogyók fehéres – zöld színűek, olykor sárgásak, szüretelhető, és mint említettük rothadásra hajlamos.

A Juhfark bora

A Juhfark valósi értékeit a vulkáni, ásványos talajokon tudja megmutatni, de a meszes talajt is kedveli. Bora utóbbin könnyedebb, illatosabb. A magyar tájon termő legkeményebb bornak tartják. Rusztikus. fiatalon neutrális illat –és íz világ nem teszi könnyen érthetővé. Fahordós érlelése nélkül szinte élvezhetetlenül érdes, rosszabb esetben nyers és durva savakat mutat. Értékeinek kibontakozásához idő kell, levegőztetést és a szokásosnál magasabb hőfokot igényel. Csúcsának eléréséhez legalább 3-4 évre van szükség. Savai ekkorra már veszítenek kezdeti érdességükből és nagyon tiszta ízű, tartalmas, elegáns bort mutat.

Jó évjáratokban szépen gyűjti a savakat, karakteres, megfelelő érleléssel száraz borokat ad.

Illata egyedi, szinte egy illatkaleidoszkóp. Előfordulhatnak benne csonthéjas gyümölcsök, kókusz, kesudió, mandula, dió, mogyoró, különböző érlelési illatok.

Eredeti hungaricum?

Noha mindenkinek igazi magyar fajtának tartja a juhfarkot, létezik a kétkedőknek egy bizonyos csoportja, akik osztrák, pontosabban stájer eredetűnek vélik. Valószínűleg a morfológiai bélyegei alapján Kaszpi-tenger melléki fajta. Annyi azonban bizonyos, hogy Magyarországon már a középkorban is népszerű fajta volt, és szinte az egész országban termelték. Manapság pedig szintén egyre divatosabb, leginkább a Nagy-Somlói borvidék reprezentánsa, de az Észak-Dunántúl idősebb ültetvényeiben is megtalálható.

A fickósan fehér – a legenda

A Somlón már szabadulnának a mendemondától, ám a borfogyasztó szemében a juhfark a nászéjszakák bora. Erőteljesen tartja magát az a hit, hogy a juhfark az a bor, amelyet a XVIII. században a Habsburg uralkodóház férfitagjai fogyasztottak férfiasságuk karbantartására. Nem utolsósorban a fiú porontyok nemzését is e borhoz kötötték: ha a frigyre lépés éjjelén jó somlóit fogyasztottak, akkor nagyobb eséllyel pályáztak hímnemű utódra. Ebben a Habsburgok után már több európai uralkodóház is hitt, hogy milyen sikerrel jártak, arról nem szól a fáma. A juhfark kizárólagosságát megkérdőjelezi a történetben az a tény, hogy a somlói bor régebben olyan házasítás volt, amelyben a sok-sok szőlőfajtát együtt szüretelték. Régi feljegyzésekből tudjuk, hogy akadt olyan birtok, ahol 40 különböző szőlőfajtából állt össze a híres somlói. Mára a sokszínűségnek a filoxéra és a kommunizmus „áldásos” tevékenysége véget vetett, Hamvas Béla is még „cuveé”-ben kortyolgatta kedvenc somlóiját.

Gasztronómiája

Ha egy karakteres, kifejlett, jól érlelt juhfarkunk van, akkor az ételpárosítások sora végtelen. Magyaros étkekkel is könnyedén megbirkózik, és ha jól dübörögnek benne a bazaltsziklák- tehát minerális – akkor tengeri herkentyűkkel is érdemes kipróbálni.

A Juhfark igazi otthona a Somló – ez vitathatatlan. Magyarországon kezdi a fajta újra elfoglalni méltó helyét. Hamvas után szabadon, a „Világbéke bora” a somlói, melynek része a juhfark, a világ nedűi között is méltán képviselheti hazánkat.

 

 

forrás: borászportál.hu

Kapcsolódó tartalmak

3,128LikeTetszik
2,070KövetőKövetés
- Hirdetés -

Legfrissebb cikkek