26.8 C
Budapest
szombat, június 22
spot_img

Malbec szőlő

A Malbec kékszőlő, amely leginkább Franciaországhoz és Argentínához kötődik. Az előbbihez történelmileg, míg az igazi nemzetközi hírnevet az utóbbi hozta meg.

 

A malbec egy olyan kékszőlő-fajta, amely mély színéről és jelentős tannintartalmáról ismert. Létezik egy tudományosan meg nem erősített legenda, amely szerint a malbecet egy magyar paraszt vitte Franciaországba, és róla kapta a nevét. Pierre Galet francia ampelográfus szerint azonban a côt volt az eredeti neve, és a fajta valószínűleg Észak-Burgundiából származik.

A Malbec eredete

A „Malbec” Franciaországból származik. Az 50-es évek közepéig ez a szőlőfajta az óvilágban kedvelt termesztés volt. Miután a Malbec-párnák oroszlánrészét egy hideg télen megölték, gyengült a szeretet. Most még mindig megtalálható a francia szőlőültetvényekben, főleg Cahors tartományban. Ipari méretben is aktívan termesztik Argentínában.

Ennek eredete nem olyan világos. Két változata van: egyenként – a fajtát a Hayac és a Montpellier szőlő keresztezésével tenyésztették, a másik a szőlőt hozta Franciaországba Malbec agronómus, akinek nevezték.

- Hirdetés -

A Malbecet Argentínába Michel A. Pouget vitte el 1852-ben. A francia agronómus mindezt az argentin állam megbízásából tette. Mára az ország összes borvidékén elterjedtnek számít, a legtöbb mégis Mendozában van belőle, itt készül az ország malbec borainak 85%-a. Argentínában bizonyos területeken eredetvédett státuszt élvez a bor, az első ilyen a Malbec Luján de Cuyo DOC volt.

A Malbec szőlő tulajdonságai

A „Malbec” a technikai fajtákra utal, azaz gyümölcsét főként a bor előállítására használják. Sötétkék bogyókkal rendelkezik, közepes méretű, könnyű viaszbevonattal és sűrű bőrrel. A teljes érettségnél a gyümölcsök majdnem feketék lesznek. A bogyók mérete 1,4 és 1,6 cm között van, az egyik súlya akár 4 g, a pép lédús, koncentrált édes-savanyú ízű és fényes, jellegzetes „csokor”.

A gyümölcsök laza klasztereket képeznek széles kúp formájában. Méretük kis és közepes.

A „Malbec” sredneroslye bokrok meglehetősen elterjedtek. Szinte lapos, ötlábú, kerek lombozatnál a szélei lefelé hajlottak. Olyan hajtásokra, amelyeket egy bizonyos sűrűség jellemez. Sárgásbarna színűek, barna csíkokkal rendelkeznek. A csomópontok kifejlesztették a közeget, de intenzívebbek voltak.

A „Malbec” biszexuális virágokkal bomlik. Ennek a tulajdonságnak köszönhetően a fajta hozama instabil.

A Malbec bora

A Malbec szőlőfajta borkészítéshez kiváló. A gyümölcslé hozama eléri a 90% -ot, ami elég hatékony. Most a legnépszerűbb és legismertebb Malbec borokat Franciaországban és Argentínában gyártják. A francia Malbec tannin, sűrű. Az argentin Malbec érettebb íze van, ezek a borok könnyebben ittasak és könnyű jegyzeteket tartalmaznak.

Ez a fajta asztal, desszert és kevert borokat termel. Néhány pezsgő összetevőjeként is használják.

Ízében cseresznye, ribizli, finom lila jegyzete van. És még csokoládé és kávé is. És minél magasabb a lejtőn a szőlő, annál telítettebb koncentrált lesz a bora aromája és íze. Az 1000 métert meghaladó magasságban termesztett szőlőből készült példányok vezető pozíciót foglalnak el, valódi ínyencek gyűjteményének igazi gyöngyszeme.

 

Kapcsolódó tartalmak

3,128LikeTetszik
2,070KövetőKövetés
- Hirdetés -

Legfrissebb cikkek