32 C
Budapest
szombat, július 13
spot_img

Pinot Noir

A Pinot Noir szőlő Magyarországi Villányi kisburgundi néven már a XX. század elején is kedvelt fajta volt, nagyobb elterjedését azonban gátolta a nagyüzemi borászat néhány évtizede.

 

A Pinot Noir vörös szőlőfajta, amely Franciaországból származik, termőhelyei Burgundia és Champagne környéke. A Pinot Blanc-al és a Pinot Gris-el (Szürkebarát) fajtacsoportot alkot. A csoportban ez a fajta a kék, vagy fekete bogyójú „testvér”. Innen ered elnevezése, a „Noir” jelentése sötét-fekete. Nálunk elsősorban vörösbor készül terméséből, míg származási helyén főleg pezsgő-alapbort készítenek belőle.

Hazánkban az utóbbi években mondhatni újra divatba jött, de szerencsére ma már csak azok a termelők próbálkoznak vele, akik tisztában vannak értékeivel és egyben korlátaival is. Eger, Villány és Balatonboglár a fő termőhelyei.

A szőlő tulajdonságai

A Pinot Noir igen fekvésérzékeny, leginkább a hűvösebb, északi fekvésű domboldalakt kedveli, ebből következően a téli fagyokra kevésbé érzékeny. A szőlőszemek vékony héjúak, mélykék színűek és rendkívül édesek. Időjárástól függően általában szeptember közepén, október elején éri el a szüretelhető 20-as mustfokot. A fajta komoly hátránya, hogy a gombás fertőzésekre érzékeny.

- Hirdetés -

A Pinot Noir a legnagyobb odafigyelést igénylő szőlőfajta, csak különleges bánásmód mellett ad nagy minőséget. A fajta igényeit illetően talaj- és klimatikus adottságaiban Eger rendelkezik mindazzal, amivel Burgundia. Az itt termett Pinot Noir savkészlete elegáns, fajtakaraktere kifogástalan, alkoholtartalma elegendő ahhoz, hogy itt valóban nagy Pinot-ok szülessenek. Tannintartalma, simasága, krémes struktúrája, ízeinek pikáns bujasága már 2-3 éves korára kialakul. A legszebb Pinot Noirokat tehát erről a borvidékről reméljük. Stílusában ugyan kissé mást képvisel Villány, de a fajtának itt mindig is voltak hagyományai. Ha elegendő savat tud termelője megtartani, semmi nem korlátozhatja itteni termesztését.

A Pinot Noir bora

A Pinot Noirból készült bor méltán érdemelte ki a „borok királya” elnevezést. A pompás zamatú, mélyvörös rubint színű bor ízharmóniája leginkább meggyre, málnára, szilvára, eperre vagy a cseresznyére emlékeztet. Gyümölcsös jellege miatt leginkább nagyvadakhoz, barna húsú szárnyasokhoz ajánlkozik, de kitűnő kísérője lehet néhány szelet Camambert vagy Brie sajtnak is.

Testes, csersavakban gazdag, ezért szervírozása 16-18

Kapcsolódó tartalmak

3,128LikeTetszik
2,070KövetőKövetés
- Hirdetés -

Legfrissebb cikkek