24.2 C
Budapest
vasárnap, május 26
spot_img

Rajnai Rizling szőlő

A rajnai rizling talán a legkevésbé populáris világfajta, nem véletlen, hogy nem arat széles közönségsikert, ugyanis fiatal korában metszően élesek lehetnek a savai, idővel, pedig aromatikája ölthet magára egy petrolosságig fajuló vonalat.

 

Minden rajnai rizlingről szóló összefoglaló elején fontos tisztázni egy alapvető kérdést. Amikor mi itthon a rizling szót használjuk, azon általában olaszrizlinget értünk. Ezzel szemben a világ többi részén a riesling alatt az általunk rajnainak nevezett fajtát értik. Érdemes erre figyelemmel lenni, ha mi vásárolunk külföldön, illetve ha vendégül látunk egy messziről jött borbarátot.

A rajnai rizlinget Észak-Olaszország Friuli régiójában riesling renanonak, Szlovéniában renski rizlingnek, Horvátországban rizling rajinskinek, Kaliforniában pedig white rieslingnek is nevezik.

A szőlő jellemzői

A szőlőfajta tőkéje erősen növekvő, vesszőinek sűrűsége közepes, vesszői merevek és hengeresek. Fürtje kicsi, tömött, hengeres, kicsit kúpos, gyakran szabálytalan alakú. Termőképessége közepes, Magyarországon szeptember végétől már érik, de akár több hónappal később is szüretelhetik. Fagytűrése a vinifera fajták közül talán a legnagyobb. Esős őszön rothadásra hajlamos és lisztharmatra érzékeny.

- Hirdetés -

A Rajnai Rizling bora

A Rajnai kemény, de finom savakkal, extrakttartalma nagy, illat- és zamatanyag-tartalma gazdag, cukortartalma közepes, de ez változó. Termőhelytől és feldolgozástól függően sokarcú lehet, a könnyű, vékony, savas bortól egészen a testes, nagy cukortartalmú csemegeborig.

A rajnainak már fiatalon is intenzív illata van, a szakirodalom legtöbbször zöldalmához, grapefruithoz, őszibarackhoz, mézhez, rózsához és frissen vágott fűhöz hasonlítja. Ezen túl gyakran megjelennek benne a talaj minerális jegyei.

A szőlőfajtát általában nem házasítják, legtöbbször fajtaborként kerül palackba. Intenzív, karakteres aromatára és azt őt legnagyobb mennyiségben készítő Németország hagyományai miatt általában nem jellemző rá a hangsúlyos fahordós érlelés.

 

Ehhez kapcsolódó tartalom:

Kapcsolódó tartalmak

3,128LikeTetszik
2,070KövetőKövetés
- Hirdetés -

Legfrissebb cikkek