20.9 C
Budapest
vasárnap, június 23
spot_img

Syrah

A Syrah vagy Shiraz szőlő korábban perzsa eredetűnek vélt, ma már azonban DNS-vizsgálatok nyomán biztosan állítható, hogy Franciaországban kialakult szőlőfajta, két dél-francia fajtától, a durezától és a mondeuse blanche-tól származik.

 

Perzsa eredetű kékszőlő, igazán ismertté Franciaországban vált a Rhone-vidéken, de a világ több szőlőtermesztő országában ismerik és termesztik. ( Dél-Afrika, Ausztrália, Kalifornia stb) Az utóbbi néhány évtizedben az Újvilág is felismerte a fajta nagyságát. A legnagyobb sikert Ausztrália könyvelhette el ezzel a karakteres, erősen fűszeres kékszőlővel.

A szőlőfajtának két neve terjedt el a világon, míg a klasszikus francia elnevezést, a syrah-t elsősorban Európában használják, addig az ausztrálok shiraz az Újvilágot ihlette meg igazán.

A Syrah szőlő tulajdonságai

Az életerős és ellenálló növény a szokásosnál később virágzik, ami azért hasznos, mert így kevésbé van kitéve az esetleges tavaszi fagyok romboló hatásának, ellenben viszonylag korán érik. Fürtjei közepesen nagyok, vállasak, bogyója kicsi, színe sötétkék, héja közepesen vastag, húsa puha, lédús. Rothadásra nem hajlamos. Külföldi tapasztalatok szerint termőképessége jó.

- Hirdetés -

Viszonylag bőven termő fajta. Nagy mennyiségben tartalmaz színező- és cserzőanyagokat, ezért alkalmas tölgyfahordóban való érlelésre, de csak a legjobb minőséget ajánlatos új barrique-ba helyezni.

A Syrah bora

Nagy testű, fűszeres, dús és finom cserzőanyagú kiváló bort ad. A cabernet fajtákhoz hasonlóan jól érlelhető, ugyanakkor sokkal hamarabb kerül szelíd, iható állapotba.

A tapasztalatok szerint túl nagy terhelés esetén elveszítheti sűrű, vastag jellegét, ha pedig nem szedik le időben a tőkéről, és gyorsan túlérik, jelentősen csökkenhetnek savai és aromaintenzitása. A szüret a másik oldalról nézve is kritikus lehet, a hűvösebb borvidékekre telepített syrah-knál az éretlenség jelei a túl átható borsos íz, valamint az égett gumi.

Nálunk a ’90-es évek végén kezdték telepíteni. Mára már hazánkban is élvezhetjük nagy termelőink első kísérleteinek kiváló eredményeit.

 

Előző cikk
Következő cikk

Kapcsolódó tartalmak

3,128LikeTetszik
2,070KövetőKövetés
- Hirdetés -

Legfrissebb cikkek