8.5 C
Budapest
szerda, április 24
spot_img

Szürkebarát szőlő

Szürkebarát, vagy más néven Pinot Gris, vagy Pinot Grigio. Magyarországon szeptember második felében érik, különösen a badacsonyi, Mátrai és a Balaton-felvidéki borvidékeken elterjedt.

 

Franciaországból származik, a Pinot család tagja, közvetlen rokonai a Pinot Blanc és a Pinot Noir (közülük hazánkban a szürkebarát terjedt el leginkább). A Pinot Gris a Pinot Noir mutációja, és erősebb fajtajelleggel is bír, mint a Pinot Blanc (legalábbis Franciaországban).

Előfordulási helye

A Badacsonyi borvidék híres fajtája, a legenda szerint a szerzetesek honosították meg a környéken, mert olyan szőlőt kerestek, amely cukor hozzáadása nélkül is kellemes bort ad minden évben. Megtalálható még a Balaton-felvidéki és a Mátrai borvidéken. Közép érésű (szeptember vége, október eleje), közepesen termő fehér borszőlőfajta. Késői szürettel, termésmennyiség visszafogásával javítani lehet a szőlőből készült bor minőségét, mivel a szürkebarát még az olaszrizlingnél is jobban meghálálja azt.

A szőlő jellemzői

Fürtje kicsi (átlagtömege 60g), vállas vagy hengeres, nagyon tömött. Bogyója kicsi, szürke, gömbölyded, hamvas, közép vastag héjjal. Húsa puha, leves, semleges ízű.

- Hirdetés -

A Szürkebarát bora

A Szürkebarát borként nagyon lassan fejlődik, sokkal később, évek múltán mutatja igazán a finomságát. A szőlője több savat tud termelni még az Olaszrizlingnél is. Emiatt megfelelő savak esetén hosszabb érlelést is elbír, akár 10-15 évig is lehet a palackban úgy, hogy az hasznára válik.

  • Pinot Grigio stílusa: könnyű, világos színű, savas.
  • Oregon stílus: közepes testesség, sárgától a rézszínűig terjedő árnyalatok, erős, teljes, élénk ízek körte, alma és dinnye aromával.
  • Elzászi stílus: közepesen testes, vagy testes, gazdag, majdnem olajos viszkozitású, kevésbé gyümölcsös ízű az oregoninál; hosszú élettartamú bor, ami sokféle ételhez ajánlható.
  • Német stílus: közepesen testes, vagy testes; meglehetősen édes, de jó savassága ezt ellensúlyozza.

 

Ehhez kapcsolódó tartalom:

Kapcsolódó tartalmak

3,128LikeTetszik
2,070KövetőKövetés
- Hirdetés -

Legfrissebb cikkek