4.7 C
Budapest
csütörtök, november 21
spot_img

Mennyi alkohol van a borban?

A kulturált borfogyasztás lényege, hogy nem az alkoholtartalom illetve az alkohol kábító hatása miatt isszuk, hanem a bor élvezeti értékei miatt: tudatosan, felelősen.

 

Fontos feladatunknak tekintjük mi is a borfogyasztási szokásainak magasabb szintre emelését, úgyhogy nem árt, ha tisztába tesszük, hogy mennyi alkohol is van a borokban, és miért.

A minőségi borfogyasztás jóval túlmutat a mámoros hétvégi bulikon; kiváló katalizátora lehet ugyanis a társas kapcsolatoknak is. Gondold csak el, a „Neked is ízlik ez a bor?” remek első kérdés lehet, ha egy kóstolón vagy borbárban végre megszólítanád azt a falat támasztó, szimpatikus csajt/srácot. Elkezdtek beszélgetni – a borról, együtt elemezgetitek azt, így pedig a bor szerepe végre jóval túlmutathat azon, hogy egy kólával felöntve szürcsöld.

Mit is jelent az alkohol?

A borban lévő alkohol a cukornak az élesztő segítségével lezajló átalakulásából származik. Az alkohol 13 térfogatszázalék (v/v%) felett már egyfajta kerekség érzetét kelti a szájban – vagy fokozza azt, és egyben ellensúlyozza a savas ízhatást.

- Hirdetés -

A bor alkoholtartalma több tényezőtől is függ: például a must cukortartalmától, az erjedéshez használt élesztőfajtától, vagy az erjedés sebességétől illetve hőmérsékletétől.

Ahhoz, hogy a borkóstolás pozitív élmény legyen, a bor alábbi elemeinek egyensúlyban kell lennie:

  • alkohol
  • fa (hordós érlelésből)
  • gyümölcsösség
  • koncentráció
  • savak
  • tannin
  • testesség

Érték és mérték

Borok esetén a 11% alatti érték számít gyenge alkoholtartalomnak, 12-13% között tekinthető átlagosnak –  elsősorban fehérborokra vonatkozóan, vörösboroknál ez az érték magasabb. 14% felett pedig már magas alkoholtartalomról beszélünk.

Talán meglepő, de a borban érezhető édesség mértékét nem mindig a bor maradékcukor tartalma határozza meg, hanem a cukor, az alkohol és az extrakt anyagokból származó édesség együtt. Így együtt képezik a savak ellenpólusát, amit végül, jó esetben kerekségnek nevezhetünk. (A kortyban érezhető ízharmónia pedig az alábbi 3 tényező egyensúlyi viszonyain túlmutató érzékszervi tulajdonság adja: sav-édesség-tannin.)

Néhány bor legkedvezőbbnek tartott alkoholtartalma (%):

  • Cabernet Sauvignon: 12.5 – 14.7 %
  • Chardonnay: 13.3 – 14.0 %
  • Grenache: 13.0 – 16,0 %
  • Merlot: 13.0 – 14.5 %
  • Pinot Grigio: 12.5 – 14.0 %
  • Pinot Noir: 12,5 – 14,4 %
  • Rizlingek: 7,0 – 14.0 %
  • Rozé borok: 11.5 – 13.5 %
  • Sauvugnon Blanc: 12.3 – 14.0 %
  • Syrah: 12.5 – 15.5 %
  • Zinfandel: 14.0 -15.5 %
  • Viognier: 13.0 – 15.0 %

 

Ehhez kapcsolódó tartalom:

 

forrás: winelovers.hu

Kapcsolódó tartalmak

3,128LikeTetszik
2,070KövetőKövetés
- Hirdetés -

Legfrissebb cikkek