Kárpát-medencében őshonos szőlőfajta, mely jelen van a Mátrai, az Egri és a Villányi borvidéken is, ám leginkább Tokaj-hegyaljára jellemző.
A hárslevelű a Kárpát-medence őshonos szőlőfajtája a Vitis vinifera Pontian Balcanica ágából. Minőségi fehérborszőlő, hazai elterjedtségét tekintve a kilencedik leggyakoribb fajta.
A szőlő tulajdonságai
Tőkéje erős növekedésű, ritka lombozatú, egyenletesen és bőven teremő. Levele ép, kerek; fürtje igen hosszú, laza szerkezetű; bogyói közepesen nagyok, gömbölyűek, vékony héjúak, lédúsak. Napos, száraz fekvésű dűlőkben jól aszúsodnak.
A Hárslevelű bora
A Hárslevelű bora határozottan illatos, de sosem muskotályos vagy parfümös. Löszös talajon különösen lágy és kedves borokat ad. A fahordós érlelést meghálálja. Kevés maradékcukor kifejezetten széppé teheti, bár száraz iskolázásban is kitűnő. Száraz borként a Hárslevelű sűrű, testes, zöldes-arany színű, erős fűszer-, virágpor- és virágillatú ital.
Ehhez kapcsolódó tartalom: