11.5 C
Budapest
péntek, április 19
spot_img

Hárslevelű

Kárpát-medencében őshonos szőlőfajta, mely jelen van a Mátrai, az Egri és a Villányi borvidéken is, ám leginkább Tokaj-hegyaljára jellemző.

 

A hárslevelű a Kárpát-medence őshonos szőlőfajtája a Vitis vinifera Pontian Balcanica ágából. Minőségi fehérborszőlő, hazai elterjedtségét tekintve a kilencedik leggyakoribb fajta.

A szőlő tulajdonságai

Tőkéje erős növekedésű, ritka lombozatú, egyenletesen és bőven teremő. Levele ép, kerek; fürtje igen hosszú, laza szerkezetű; bogyói közepesen nagyok, gömbölyűek, vékony héjúak, lédúsak. Napos, száraz fekvésű dűlőkben jól aszúsodnak.

A Hárslevelű bora

A Hárslevelű bora határozottan illatos, de sosem muskotályos  vagy parfümös. Löszös talajon különösen lágy és kedves borokat ad. A fahordós érlelést meghálálja. Kevés maradékcukor kifejezetten széppé teheti, bár száraz iskolázásban is kitűnő. Száraz borként a Hárslevelű sűrű, testes, zöldes-arany színű, erős fűszer-, virágpor- és virágillatú ital.

- Hirdetés -

 

Ehhez kapcsolódó tartalom:

Kapcsolódó tartalmak

3,128LikeTetszik
2,070KövetőKövetés
- Hirdetés -

Legfrissebb cikkek