12.8 C
Budapest
kedd, április 23
spot_img

Milyen az ideális pince?

A jó pince biztosítja a bor készítéséhez, érleléséhez és tárolásához szükséges ideális körülményeket. De vajon milyen az ideális pince?

 

A borok megfelelő fejlődéséhez állandó körülményeket kell biztosítani minden évszakban. A tiszta, kizárólag borok számára használatos pincékben a bor és a pince sajátságos mikroklímája egymásra hatnak, egymást formálják. Minden borvidék pincéinek, a pince falát biztosító kőzet függvényében, egyedi jellege van. A Tokaj pincéinek falát borító nemes penész csak ott él meg, máshol elszaporítani nem lehet.

A háborítatlanság, a mozdulatlanság biztosítja az idő munkáját, itt az ember beavatkozási lehetősége megszűnik, csak a bor és az idő megfejthetetlen átalakító erejét tudjuk figyelemmel kísérni. A nagy értéket képviselő boroknak, muzeális tételeknek az eredeti pincében lehet a legjobb körülményeket biztosítani. Az értékes borok fontos tulajdonsága, hogy minél kevesebbet mozgatják, életük nagy részét megfelelő helyen tárolva töltik.

Hogyan ítélhetjük meg, hogy jó pincében járunk?

  • A jó borospincében csak bort tárolnak, mert az idegen szagokat a bor is átveheti, ami kedvezőtlen.
  • A pince a bor otthona, nem pedig börtöne, ezért megfelelő tisztaságú, semleges szagú helyiségnek kell lennie.
  • Figyeljünk arra, hogy a pincében ne együnk semmit, mert a lehulló ételdarabok is szennyezik a pince levegőjét, rosszabb esetben a bort is.
  • A jó pince hőmérséklete és páratartalma jórészt állandó egész évben. A pincék hőmérséklete 8-15 C, az édes borok az alacsonyabb hőmérsékletet, a vörösborok a magasabb hőmérsékletet szeretik.

A palackok tárolása

A bor hosszabb idejű palackos tárolása is hasonló adottságokkal rendelkező pincét igényel. A fekve tárolt borok palackos érlelése ilyen pincékben tud ideálisan befejeződni. Az optimálistól eltérő hőmérsékletű pince akkor kedvező, ha kicsi a hőingadozás.

- Hirdetés -

 

Megfelelő körülmények hiányában ne próbálkozzunk a borok hosszabb tárolásával. Ebben az esetben a különböző borok beszerzésére úgy gondoljunk, hogy fogyasztásuk egy-másfél éven belül megtörténjen. Ilyen hosszúságú időtartamra más helyek is megfelelnek a borok tárolására. Keressük meg a lakásunk azon pontját, ahol a napi hőingadozás minimális, a hőmérséklet lassan emelkedik, illetve csökken. A hőmérséklet lehetőség szerint ne menjen 10 C alá és 25 C fölé. Azok a helyek biztosítanak megfelelő tárolási lehetőséget, ahol a borokat nem kell mozgatni takarításkor, gyakran használatos eszközöknek nincs útjában. Neonfénytől, direkt természetes fénytől is óvjuk a palackokat. A jó bortartó polc szakszerű tárolást biztosít a borok számára, és átláthatóvá teszi készletünket.

 

Ehhez kapcsolódó tartalom:

 

Forrás: Sztanev Bertalan – Bor kedvelők kézikönyve

Kapcsolódó tartalmak

3,128LikeTetszik
2,070KövetőKövetés
- Hirdetés -

Legfrissebb cikkek