Zenit szőlő

Zenit szőlő


A Zenit szőlőfajtát az ősi magyar Ezerjó és a francia Bouvier szőlők keresztezésével alkotta meg 1951-ben, Pécsett a pécsi Kutatóintézet egykori munkatársa Király Ferenc.

 

A Zenit a magyar borszőlő-nemesítés egyik kiemelkedő eredménye. Király Ferenc nemesítő munkájának célja a korai érésű, magas cukortartalommal, testes, élénk savtartalommal rendelkező fajták kifejlesztése volt. A legjelentősebb nemesítései az úgy nevezett „Zés” szőlők: Zenit, Zengő, Zeus, Zéta és Zefír. Ezek közül talán a Zenit vált mára a legelterjedtebbé. A Pécsi Borvidék mellett Badacsonyban, Somlón, a Mátrai és a Tokaji Borvidéken is foglalkoznak a fajtával.

A szőlőfajta 1976-ban kapott állami minősítést (előtte a Badacsony névre keresztelt sorozatból a Badacsony 7-es nevet viselte). Azóta a magyar fehérborszőlők egyik kedveltjévé vált az ország fehérbort termelő borvidékein. Sikeres elterjedését számos előnyös tulajdonságának köszönheti.

A Zenit szőlő tulajdonságai

Tőkéje erős növekedésű, vesszői feltűnően egyenesek, középvastagok, vitorlája gyapjas. Levele nagy méretű, 5 karéjú, tagolt és sarkos. Oldalöblei sekélyek, nyíltak, vállöble zárt. Levélszéle jellegzetesen fűrészes, színe sötétzöld, felülete ráncos, fonáka pókhálós, szövete vastag. Ereinek töve, levélnyele, kacsai halványpirosak. Fürtje közép-nagy, vállas, közepesen tömött. Bogyói kicsik, gömbölyűek, vastag héjúak, zöldes-fehér színűek. Aszúsodásra hajlamosak.

Korán virágzó és érő fajta. Laza lombozatot nevel, ezért viszonylag kevés zöldmunkát igényel. Fagyérzékenysége szembetűnő, szárazságtűrő képessége közepes, rothadásra kevésbé érzékeny. Termésmennyisége viszonylag egyenletes és jelentős. Az ásványi anyagokban gazdag (pl. vulkanikus eredetű) talajt kedveli.

 

A Zenit bora

A Zenit bora évről évre kiváló minőségű, illatban és zamatban gazdag, harmonikus savtartalommal bíró borok állíthatók elő belőle. Íz-, és illatjegyeiben elsősorban a fehér húsú gyümölcsök dominálnak (barack, körte), melyeket gyakran elegáns virágos illatjegyek egészítenek ki.

Korai, augusztus elejei szüret esetén kiváló és harmonikus savtartalmának köszönhetően jó pezsgőalapanyag. Ugyanakkor a késő őszi száraz időjárásnak köszönhetően könnyed töpped, ritkábban aszúsodik is, ezáltal négyértékű késői szüretelésű desszertbor is készülhet belőle.

 

forrás: www.szbki.pte.hu

 

A következő posztok érdekelhetnek

Bortkostolunk Toplista | TOP 5 BOR
hamarosan...

Harsányi

Ciróka Furmint 2016

hamarosan...

Mészáros

Cabernet Sauvignon 2016

hamarosan...

Kamocsay Prémium

Pinot Gris 2017

hamarosan...

Böjt Gergő

14' Cuvée 2014

hamarosan...

Bardon

Meszes Furmint 2016

Tovább a kategóriás toplistákhoz

Hirdetési felület kiadó

Releváns követők, épülő közösség. 280px*300px illetve 280px*600px hirdetési felület kiadó!

További információért kattintson ide!

Hírlevél feliratkozás

Amennyiben szeretne feliratkozni hírlevelünkre töltse ki az alábbi űrlapot!