24.7 C
Budapest
csütörtök, május 30
spot_img

Laposa Birtok

A Laposa Birtok mára Badacsony egyik legkedveltebb borászatává vált. A család alapvetően tradicionális, helyi szőlőfajtákkal foglalkozik, amelyek a vulkanikus eredetű tanúhegyek legjobb területein teremnek.

 

Minden 1978-ban kezdődött a Balaton-felvidéken – egészen pontosan egy vonaton, amelyen dr. Laposa József  és Barabás Nóra találkoztak. Nem sokkal később, még ugyanabban az évben megtörtént a házasságkötés is. Így egyesült hát a budapesti „kádármester” Laposa család és a badacsonyi „szőlőműves” Barabás család. A szülők nászajándékba egy kis présházat kaptak a Balaton-felvidéken.

A család azóta Budapestről Badacsonyba költözött. A szülők, dr. Laposa József és Nóra időközben visszavonultak, a főbb feladatokat pedig a gyerekek vették át tőlük: Bence irányítja a birtok ügyeit, Zsófi pedig a borokat készíti.

- Hirdetés -

A borászat

A borászat már a ’90-es évek elejétől bővülni kezdett. Édesapánk remek érzékkel választotta ki a legjobb területeket a Badacsonyi borvidéken, így Badacsonyban, a Szent György-hegyen, a Csobáncon, a Köves-hegyen, valamint a kicsit északabbra fekvő Nagy-Somlói borvidéken. A mai napig az akkor vásárolt területek adják a Laposa Birtok gerincét, amely mára 30 hektárosra nőtt.

Laposa pincészet

A pincészet borai

A pincészetben alapvetően fehérborokat készítenek A Badacsonyi borvidékre jellemző, tradicionális, helyi szőlőfajtákkal dolgoznak. Évente összesen kb. 250.000 palack Olaszrizling, Rajnai Rizling, Szürkebarát, Kéknyelű, Furmint és Juhfark készül.

Boraikban – amelynek intenzitását és tisztaságát korszerű technológiák alkalmazása adja. Az alaptételek (Friss, Illatos és a Rosé) gyümölcsösebbek, könnyedebbek, míg komolyabb boraiknál hangsúlyosabban van jelen a termőhelyre jellemző ásványosság, amely minden esetben eleganciával párosul.

 

Fontosnak tartják, hogy Badacsonyt és a Badacsonyi borvidéket megismertessék a világgal. Helyben szeretnének közösséget építeni, átörökíthető értékeket teremteni, időtálló beruházásokat létrehozni és hosszú távú szemléletet kialakítani – gazdasági szempontból is.

A közelmúltban jelentősen bővítették tevékenységüket – gyakorlatilag minden évben nyitottak egy-egy új helyet. A káptalantóti Liliomkert piacon található reggeliző-ebédlő Gábli, a Badacsony központjában működő KisHableány és a Badacsony-hegyen lévő FrissTerasz egyaránt azt a célt szolgálja, hogy Badacsonyban és környékén valóban pezsegjen az élt.

 

„Nem a klasszikus történetet jártuk be, mi Budapestről költöztünk vidékre. Nem nehéz beleszeretni ebbe a tájba… Lehet, hogy a messziről jött ember tud csak igazán lokálpatriótává válni?! Hiszünk abban, hogy a természeti és gazdasági egyensúlyt fenn lehet tartani közvetlen környezetünkben. Ezért vásároljuk helyi termelőktől a régióban megtermelt alapanyagokat, a szezonalitást szem előtt tartva. Ezért álmodunk évről évre valami újat, egy helyet, ahova mi is szívesen járunk, ezért szervezünk programokat, melyeken szívesen részt veszünk, építjük és fejlesztjük Badacsonyt, mert itt a jövőnk.”

Laposa Zsófi és Bence  

 

 

Forrás: bazaltbor.hu

 

Kapcsolódó tartalmak

3,128LikeTetszik
2,070KövetőKövetés
- Hirdetés -

Legfrissebb cikkek