36.5 C
Budapest
péntek, július 12
spot_img

Badacsonyi borvidék

A Balaton környékén termő borok saját karakterrel bírnak. Egy borospince előtt ücsörögve összes érzékszervünknek gyönyörűséget szerezhetünk-, hiszen a borok minősége a táj szépségével párosul, a tó, a szőlőhegyek, fehér falú présházak és a hegyek lábához húzódó kis falvak látványával.

 

Földrajzi elhelyezkedés

Révfülöptől Szigligetig a Badacsonyi borvidékhez tartoznak a parti települések és hegyek szőlőterületei.

A Badacsonyi borvidék területe

4800 Ha (ebből 3700 Ha I. osztályú). A szőlővel betelepített terült kb. 1800 Ha.

A borvidék települései

Ábrahámhegy, Badacsonytomaj, Badacsonytördemic, Balatonrendes, Balatonszepezd, Gyulakeszi, Hegymagas, Káptalantóti, Kisapáti, Kővágóörs, Nemesgulács, Raposka, Révfülöp, Salföld, Szigliget és Tapolca

- Hirdetés -

Területi adottságok

A Badacsonyi borvidék különleges éghajlattal és területi adottságokkal rendelkezik. A borvidék éghajlatát elsősorban a Balaton határozza meg, aminek köszönhetően a déli, dél-nyugati lejtőkön szubmediterrán jellegű klíma alakult ki. A nagy víztömeg meggátolja a hőmérséklet szélsőséges ingadozását, biztosítja a magas páratartalmat. Sok napsütés, és a Badacsonyi hegynek köszönhetően a vidék védett az északi széltől.

Talaja helyenként lösz, de a hegytető felé haladva a bazalt és a bazalttufa lesz meghatározó.

Badacsonyi borvidék

Történelme

Már a római korban virágzó szőlőkultúra jellemezte a vidéket, a Badacsonyi hegy lábánál vezetett a rómaiak híres hadiútja Aquincumba.

A honfoglaló magyarok előtt nem volt ismeretlen a szőlőművelés, későbbiekben már mint érték adományozzák. Ennek során a XIII. századra az ültetvények nagy része egyházi kézben van.

A XVIII. századtól számos főrangú magyarországi család versengett itt szőlőbirtokért, aminek tanúságaként még számos kúria, borpince még ma is megtalálható:

  • Malatinszky-kúria
  • Ibos-kúria
  • Kisfaludy-ház
  • Szegedy Róza-ház
  • Lessner borház
  • Esterházy- és Tarányi présház

A filoxéra vész Badacsonyt is elérte, és hatalmas pusztítást okozott az ültetvényeken. A járvány után egy rekonstrukciós folyamat vette kezdetét, aminek egyik hatása, hogy fehérbor termő vidékké vált a Badacsonyi borvidék, illetve a lankás domboldalakon hatalmas teraszokat alakítottak ki, amelyekkel végérvényesen megváltoztatták a terület mikroklímáját, legyalulták az évezredek alatt kialakult termőréteget.

A Badacsonyi borvidék szőlőfajtái

 

Forrás: vinopedia.hu

Előző cikk
Következő cikk

Kapcsolódó tartalmak

3,128LikeTetszik
2,070KövetőKövetés
- Hirdetés -

Legfrissebb cikkek