22.8 C
Budapest
csütörtök, május 30
spot_img

Hogyan kóstoljunk bort?

Kóstolásunk során a bor az örömnek és az élvezeteknek a forrása. A borkóstolás ezen a szinten nem tudomány, nem igényel mélyreható ismereteket. Kóstolásunkat vezesse a kíváncsiság.

 

A borkóstolás élménnyé fog válni, mely a testet, lelket, gondolatokat egyaránt felüdíti. A kóstolás során érzékszerveinknek kiemelt szerep jut, működésük és az érzékelés korlátainak ismerete segíti a kóstolásunkat.

#1 Szín, tisztaság

A szemünkkel a bor küllemét, tetszetősségét vizsgáljuk. Lehetőség szerint természetes fénynél vizsgáljuk a bort, ha kell, több nézetből is. Természetes fény hiányában gyertyát használjunk.

#2 Illat

Az orrunk a legfáradékonyabb érzékszervünk. A rövid, mély és maximum tíz másodpercig tartó vizsgálat hoz kellő eredményt. Az orr játssza a legfontosabb szerepet az ízlelésben is, amikor nyeléskor a levegő az illatokkal az orr felé áramlik. Az orr a legérzékenyebb részei ekkor lépnek működésbe (gondoljunk ízlelőképességünkre nátha idején).

- Hirdetés -

#3 Íz, zamat

Az ízeket a nyelv különböző részein érezzük, az érzetek viszont a száj egész részén érvényesülnek, ezért a bort kellő mértékben el kell oszlatni a szájban. A nyelv legnagyobb felületén az édeset érezzük meg, majd a nyelv szélein lépnek fel a savanyú ízek, míg a nyelv hátsó részén érezzük a keserűt.

#4 Utóíz

Az ízlelést a bor lenyelése után is érdemes folytatni, mert a bor lecsengéséről, ízeinek hosszúságáról csak így kaphatunk megfelelő információkat. Az ízek teljes kibontakozására néhány másodpercet kell várni, majd a bor tartalmasságától függően egyre tompuló mértékben akár percekig is eltarthat hatásuk. Összehúzó hatásuk van a csersavaknak, míg a magas alkoholtartalmú borok melegséggel töltik el a szájat és lenyeléskor a garatot. A szén-dioxidnak csípős hatása van.

Végül összegezzünk

Az agyunk tanítható a borkóstolásra, képességének javítása a kellő türelemmel és odafigyeléssel végzett kóstolások során újabb ismeretek felhasználását teszi lehetővé a következő kóstoláskor. A borra való rálátásra segít a  kóstolási jegyzet, melynek célja, hogy a bort adott pillanatban kóstolva rögzíthessük. A borok leírására, megfogalmazására engedjük szabadon a fantáziánkat.

Borkóstolás

forrás: Sztanev Bertalan – Bor kedvelő kézikönyve

Kapcsolódó tartalmak

3,128LikeTetszik
2,070KövetőKövetés
- Hirdetés -

Legfrissebb cikkek