Bemélyedés a borosüveg alján

Miért van bemélyedés a borosüvegek alján?


Biztos, hogy már egy csomószor láttad, de nem tudod, hogy miért ilyen a formája! Képtelen vagy rájönni, mit keres az a bemélyedés a borosüvegek alján? Íme a válasz!

Vannak, akik tudni vélik, hogy a mélyedésnek a bor minőségéhez van köze, Stéphane Sanchez sommelier szerint ez egyáltalán nem igaz.

Régen máshogy készült egy borosüveg

A szakember azt mondja, a formának történelmi okai vannak. A palackokat eredetileg ugyanis üvegfúvók készítették, akik a bemélyedés révén érték el, hogy az üveg egyenesen megálljon a talpán, illetve ne maradjanak éles részek az alján, amik megvághatják az ember kezét.

Mivel a borospalackokat manapság már gépekkel gyártják, valamint strukturálisan sokkal erősebbek, a horpasztott kialakításra ebből a szempontból már nem lenne szükség. Azon túl azonban, hogy tradíció lett belőle, van néhány másik, kevésbé ismert funkciója is.

Két legyet egy csapásra

Stéphane Sanchez szerint a bemélyedés két fronton is hasznos tud lenni. Először is, ha beleakasztod a hüvelykujjad, miközben a másik négy ujjaddal megtámasztod a palackot, úgy töltheted ki a bort, mint a profik. Másodsorban pedig az idő előrehaladtával keletkező természetes üledék összegyűjtését segíti.

A borszakértő véleménye szerint, az üveg alján lévő bemélyedés alkalmazása csak a borászok döntésén múlik, valójában semmi köze sincs az ital minőségéhez. Ő inkább abból az irányból közelíti meg a kérdést, hogy miközben egy hosszabb érési idejű bornál van értelme ilyen palackba tölteni a bort, addig egy rosénál, amit egy éven belül úgyis benyakalnak, már kevésbé.

forrás: divany.hu
 

A következő posztok érdekelhetnek

Bortkostolunk Toplista | TOP 5 BOR
hamarosan...

Harsányi

Ciróka Furmint 2016

hamarosan...

Mészáros

Cabernet Sauvignon 2016

hamarosan...

Kamocsay Prémium

Pinot Gris 2017

hamarosan...

Böjt Gergő

14' Cuvée 2014

hamarosan...

Bardon

Meszes Furmint 2016

Tovább a kategóriás toplistákhoz

Hirdetési felület kiadó

Releváns követők, épülő közösség. 280px*300px illetve 280px*600px hirdetési felület kiadó!

További információért kattintson ide!