16.5 C
Budapest
hétfő, május 27
spot_img

Schieber pincészet

Szekszárdon, a Kadarka utca 100. szám alatt szinte magától értetődő, hogy borászatnak kell működnie. Pedig az egykori pincesoron ma már csak a Schieber Pincészet épületegyüttese utal arra, hogy száz évvel ezelőtt mivel foglalkoztak az utca lakói.

 

A szekszárdi Schieber Pincészetet Schieber Markus és felesége, Anita alapították egy évtizeddel ezelőtt a Szekszárdi Történelmi Borvidéken, mely Magyarország egyik legősibb bortermelő területe, ahol a szőlőművelés és a borkészítés hagyományai egészen a római korig nyúlnak vissza.

Komoly erényük, hogy minden lépésükben érezhető a tudatosság, a bor iránti elkötelezettség és a személyesség, Anita nőiessége a garancia az eleganciára és a kifinomultságra, mind a borkészítésben, mind a körülmények és a kiegészítő elemek kialakításában, megválasztásában, Markus feladata pedig a borászat stratégiai irányítása. Az egyre sikeresebb borászati vállalkozásban kulcsszerepe van Rappay József borász és Hurtony Szabolcs szőlész kollégának is.

Szőlő területek

A Schieber Pincészet szőlőbirtoka 23 hektár nagyságról indult és a 2019. évre elérte az 52 hektárnyi szőlőterületet, a birtok a kitűnő mikroklímájú és talajtani adottságú Baranya-völgy és Görögszó dűlőkben található, melyek nemcsak gyönyörűek, hanem a borvidék legértékesebb területei közé tartoznak.

- Hirdetés -

Baranya-völgy jelentős kitettségű terület, amely észak felől teljesen le van zárva, erdősáv veszi körül és több völgy részre tagozódik, úgy kell elképzelni, mint egy nagy katlant. A Schieber Pincészet évek alatt szépen fejlesztette a birtokot és megvásárolta a környező kisebb parcellákat, így alakult ki mára egy 42 hektáros, egységes birtoktest Baranya-völgyben.

Görögszó dűlőben pedig 2020-ban kezdtek el művelni egy tíz hektáros szőlőterületet a Mausz-kápolna szomszédságában.

A szekszárdi hagyományok és a tradíció ápolására kiemelt figyelmet fordítanak, ezért telepítettek kadarkát és kékfrankost, a kékfrankosból 5 különböző korú ültetvényük van, melyből a legrégebbi közel ötven éves. A kadarka és a kékfrankos képezik a bikavér alapját is, melyek a szigorú szekszárdi borvidéki termékleírás szabályai alapján készülnek, ugyanakkor egyediségük és különlegességük okán megteremtik a lehetőségét annak, hogy a Szekszárdi Borvidék felkerüljön a borvilág térképére.

Ökológiai gazdálkodás

A 2018-as évben, cabernet sauvignon és a cabernet franc ültetvényeiket átállították ökológiai gazdálkodásra, mivel véleményük szerint ez a jövő útja. Ugyanis az ökológiai termelés elősegíti a természeti környezet megóvását és a fenntarthatóságot, a gazdálkodás során elvárt elvek, szabályok betartását pedig szigorúan ellenőrzik. A Schieber család számára fontos, hogy védjék a környezetünket, és magunkat is, így nem használnak felszívódó növényvédőszereket, illetve gyomirtó szereket sem, 2021-ben pedig kísérletként három olyan rezisztens szőlőfajtát is telepítettek, amelyek ellenállnak a legtöbb gombabetegségnek, így szinte permetezésmentesen tudják a művelni a szőlőt. 

Borászat

2020. augusztusában elkészült az új, modern borászatuk is, mely eleget tesz a 21. századi követelményeknek, 9000 hl erjesztő-, és tárolókapacitással rendelkezik, ahol helyett kapott a hordós-, és a palackos érlelőtér valamint a megnövekedett kereskedelmi igényeket könnyen kiszolgálni tudó készáruraktár is. Az ide látogató vendégekről sem feledkeztek meg, a látványkonyhával felszerelt kóstolóteremben lehetőség nyílik a borászat borainak kóstolására is. Különlegessége az új borászatnak, hogy saját egybefüggő 42 hektáros szőlőterületük lábainál található, így a szőlő feldolgozása kíméletesen és a lehető legrövidebb idő alatt gravitációs technológia alkalmazásával történik.

További információkért látogass el a weboldalukra: schieberwine.hu

Vagy keresd fel a facebook oldalukat!

 

Forrás: szekszardibor.com

Kapcsolódó tartalmak

3,128LikeTetszik
2,070KövetőKövetés
- Hirdetés -

Legfrissebb cikkek