20.9 C
Budapest
vasárnap, június 23
spot_img

Chardonnay

A Chardonnay szőlő az egész világon elterjedt, és szinte az összes bortermelő vidéken előszeretettel termesztik a gazdák. De vajon miért terjedt el így a világban?

 

Franciaországból származó világfajta, hazája Burgundia, ez képezi a híres Champagne-ban készített francia pezsgők egyik alapborát is. Hazánkban kereklevelű néven is használták. Itthon kb. 2 990 ha területen termesztik.

A szőlő tulajdonságai

A Chardonnay bogyói kicsik, gömbölyű formájúak, fehéres zöldek, alig hamvasak, feketén pontozottak, vastag héjúak, lédúsak, ropogósak. Fürtje szintén kicsi, 90-11 gramm körüli, hengeres, kissé vállas, közepesen tömött.

Korán fakad és virágzik, szeptember első felében, közepén érik. Növekedési erélye közepes. Megbízhatóan, de nem bőven terem, másodtermést alig nevel. A cukortartalma még a gyengébb évjáratokban is eléri a 17 mustfokot, jó évjáratokban meghaladja a 20 fokot is. Élénk, de finom savtartalma 8-10 gramm/liter körüli. A bogyók jellegzetes zamatúak, fű ízűek.

- Hirdetés -

Fagytűrő képessége a közepesnél valamivel jobb, a szárazabb viszonyokat is elviseli, Rothadásra érzékeny, töppedésre képes.  Széles sortávolságra és nagyobb magasművelésű tőkeformákra alkalmas. Kicsi fürtjei miatt hosszú metszést igényel.

Az Chardonnay bora

Hazánkban az utóbbi tíz évet megelőzően zömmel csak az acéltartályos iskolázású chardonnay-val találkozhattunk. A kilencvenes évek elejére tehető az új égetett kishordós érleléssel való ismerkedés. Az acéltartályban erjesztett és érlelt chardonnay borok közül valójában csak az Etyek-Budai borvidék jelentős pezsgő alapanyag termelése érdemel említést. Itt a magas mésztartalmú talajokon savas, de jó egyensúlyú borok születnek, amelyek kiváló alapanyagát képzik a budafoki pezsgőgyártásnak.

Magyarországi előfordulása

Új égetett kishordós érleléssel vagy erjesztéssel több borvidéken is találkozunk, meglehetősen változó klimatikus és geológiai adottságok mellett. Így találjuk meg évről évre a legjobb barrique érlelésű chardonnay-kat a Neszmélyi borvidéken, a Balatonboglári borvidéken, a Villányi borvidéken, Mátraalján és Egerben. A hűvösebb területekről származó borok Eger és Mátraalja hosszabb, akár 5-10 éves érlelést is meghálálnak, a melegebb tájakon ennél rövidebb ideig maradnak csúcson.

 

Ehhez kapcsolódó tartalom:

 

Forrás: boraszportal.hu

Kapcsolódó tartalmak

3,128LikeTetszik
2,070KövetőKövetés
- Hirdetés -

Legfrissebb cikkek