12.3 C
Budapest
kedd, április 23
spot_img

Mátrai borvidék

A Mátrai Történelmi borvidék az ország 22 borvidéke közül területi nagysága alapján a második legnagyobb, a hegyvidékiek között pedig a legnagyobb a mintegy 7815 hektárnyi nyilvántartott szőlő ültetvényével.

 

Földrajzi elhelyezkedés

A Mátrai borvidék a Mátra hegység déli lejtőin, kelet-nyugat irányban a Tarna és  zagyva folyók által határolt területen, mintegy 15-20 km széles sávban helyezkedik el. A területen ősi hagyományai vannak a szőlészeti-borászati tevékenységnek.

A Mátrai borvidék területe

33000 Ha (ebből 24000 Ha I. osztályú). A szőlővel betelepített terület kb. 6000 Ha.

A borvidék települései

Abasár, Atkár, Detk, Domoszló, Ecséd, Gyöngyös, Gyöngyöshalász, Gyöngyöspata, Gyöngyöstarján, Halmajugra, Hatvan, Karácsond, Kisnána, Markaz, Nagyréde, Pásztó, Rózsaszentmárton, Szücsi, Vécs, Budapest-Rákosliget, Heves, Kerepes, Kisnémedi, Mogyoród, Őrbottyán, Szada, Szendehely, Vác, Vácegres, Vácrátót, Veresegyház

- Hirdetés -

Területi adottságok

A Mátra dombjainak déli fekvése kedvező a mezőgazdasági kultúrák, főleg a szőlő és gyümölcstermesztés számára. Gyöngyös a környező falvakkal együtt képezi a Mátrai történelmi borvidéket.

Történelme

Ezen a területen már a Honfoglalás előtt itt élő népek foglalkoztak szőlőműveléssel, borkészítéssel. Szent István király idejében már nagy hagyománya volt a szőlőtermesztésnek. Írásos emlékeink a terület szőlővel, borral való kapcsolatát az 1040-es években említik először, 1042-ben Saár határában zárdát építettek, melyhez szőlőbirtok is tartozik.

Mátraalján a nagyobb arányú szőlőtelepítés a XIII. században indult meg, a XIV. században már jelentős a borkereskedelem is. A térség legnagyobb szőlőbirtoka Visontán a Haller család birtokában volt (1750-ben mintegy 50-60 holdnyi). A Kárpátok hegykoszorúja óvja a medencét a zord időktől, a Mátra hegység déli-délnyugati lejtőin a sok napsugár érleli a bogyókat, a régi tűzhányók talaja pedig minden jóval ellátja a szőlőket, hogy tüzes, illatos, jó bort teremjen.

Napjainkban a borvidékhez tartozó 22 településen termesztenek szőlőt.

A borvidék szőlőfajtái

 

Forrás: vinopedia.hu

Kapcsolódó tartalmak

3,128LikeTetszik
2,070KövetőKövetés
- Hirdetés -

Legfrissebb cikkek