13.6 C
Budapest
vasárnap, április 21
spot_img

Kunsági borvidék

Az Alföldön található az ország legnagyobb kiterjedésű borvidéke a Kunsági borvidék. Ide tartozik a Pesti-síkság déli része, a Solti-síkság, a Csepel-sziget és a jászság löszhátai. A Duna-Tisza közéről csal a Tiszaföldvárnál nyúlik át a Tiszántúlra.

 

A Kunsági borvidék területe:

10400 Ha (ebből 1500 Ha I. osztályú). A szőlővel betelepített terület kb. 27 000 Ha.

A borvidék főbb települései:

  • Bácskai körzet: Bácsalmás, Bácsszőlős, Mélykút, Tompa
  • Cegléd-Monor-Jászsági körzet: Abony, Albertirsa, Bénye, Cegléd, Dány, Gomba, Hernád, Inárcs, Jászberény, Örkény, Tóalmás
  • Dunamenti körzet: Apostag, Dunapataj, Dunavecse, Solt, Tököl
  • Izsáki körzet: Fülöpháza, Izsák, Kunszentmiklós, Szabadszállás
  • Kecskemét-Kiskunfélegyházi körzet: Ballószög, Bugac, Jakabszállás, Kecskemét, Kiskunfélegyháza, Lajosmizse
  • Kiskőrösi körzet: Akasztó, Bócsa, Kecel, Soltszentimre, Soltvadkert
  • Kiskunhalas-Kiskunmajsai körzet: Jászszentlászló, Kiskunhalas, Kiskunmajsa
  • Tiszamenti-körzet: Cibakházi, Cserkeszőlő, Tiszaalpár, Tiszaföldvár, Tiszakécske, Tiszakürt

Területi adottságok:

Klímája változatos, szélsőséges, ami az aszályos nyarakban, a hideg telekben mutatkozik meg. Elég gyakoriak a fagykárok, a tavaszi és őszi fagyok, nyáron gyakori a szőlőtőkék napperzselése. A legrosszabb termőbiztonságú borvidékünk.

A borvidék történelme:

Nincsenek korai források, a Mohácsi vész előtti időkből egyáltalán nincs tudomás arról, hogy lett e volna ezen a vidéken szőlőtermesztés. A szőlő elsősorban a futó homok megkötése céljából került ide, és mint később kiderült, a filoxéra járvány idején, hogy a betegség nem él meg az ilyen homoki területen. A XIX. század végére a borvidék szőlőültetvényének nagysága megtöbbszöröződött.

- Hirdetés -

Az 1960-as években újból növekedett a szőlőterületek nagysága, majd az 1970-es évektől kezdve már a rangos, minőségi fajták is megjelentek a borvidéken. Nagy területen termelnek pezsgő-alapbort is.

A borvidéken 64 szőlőfajtát termesztenek, melyből legnagyobb területen termesztett fajtái az arany sárfehér, a zala gyöngye, az ezerjó, a kékfrankos, a cserszegi fűszeres, a rizlingszilváni, a kövidinka, a kadarka, a rajnai rizling és az olaszrizling, a zweigelt valamint az utóbbi években rezisztens szőlőfajtaként a bianca, mely fajták a teljes szőlőterületet csaknem kétharmadát elfoglalják. A készített fehér borok jó része a harmonikus összetételű, könnyed borok közé tartozik. A borvidék egyetlen őshonos kékszőlője a kadarka, mely a borvidéken leginkább a rubinvörös, fűszeres illatú, zamatos arcát mutatja. Az utóbbi években azonban megjelentek a piacon, komoly tartalmas fehér- és vörösborok is, bizonyítandó a borvidéken rejlő potenciált.

Egyre több borászat kínálatában szerepel a napjainkban oly divatos borfajta, a rosé is, mely borokkal a nemzetközi borversenyeken is komoly eredményeket érnek el.

A borvidék szőlőfajtái:

 

 

Forrás: vinopedia.hu

Előző cikk
Következő cikk

Kapcsolódó tartalmak

3,128LikeTetszik
2,070KövetőKövetés
- Hirdetés -

Legfrissebb cikkek