10.6 C
Budapest
vasárnap, április 21
spot_img

Sörre bor vagy borra sör?

Előbb a sört vagy a bort érdemes fogyasztani? Önkéntesek vállalkoztak a feladatra, hogy kiderüljön, hogyan kerülhető el a másnaposság. Mi a helyes sorrend? Most kiderül!

 

Vannak örök érvényűnek hitt igazságok, mint például a sörre bor bármikor, a borra sör meggyötör. De valóban így van? Nem kell kipróbálnod, a New Scientist utánajárt a kérdésnek.

Sörre bor bármikor?

Rossz hír azok számára, akik ezzel a módszerrel szerették volna elkerülni a kínzó másnapot: nem segít, ha a sör után áttérünk a borozásra. A tanulmányban 90, 19 és 40 év közötti önkéntes vett részt. Őket a kutatók három csoportra osztották. Az első csoport sört ivott, amíg a véralkohol-koncentrációjuk elérte a 0,05 százalékot, majd fehér borra váltottak, amíg a szonda 0,11 százalékot mutatott. A második csoport fordított sorrendben fogyasztotta az italokat. Az első két csoport tagjai átlagosan 1,3 liter sört és 6 deci bort ittak. A harmadik csoport tagjai választhattak a két ital közül.

A résztvevők másnap kitöltöttek egy kérdőívet, ami olyan tünetekre kérdezett rá, mint a fejfájás, a fáradtság, a dehidratáció, a szédülés és a hányinger – vagyis a kutatók igyekeztek kideríteni, hogy ki mennyire lett másnapos. A három csoport válaszai között nem volt számottevő különbség, amiből nemcsak arra következtethetünk, hogy nem számít az elfogyasztott italok sorrendje, de nem ront a helyzeten az sem, ha nem ragaszkodunk egy típushoz egész este.

- Hirdetés -

Az ivást követő hányás, valamint az, hogy mennyire érzi magát részegnek az ember, összefüggést mutatott a másnaposság mértékével, azonban más tényezők, mint például az életkor, nem voltak különösebb hatással a másnap jelentkező tünetek mértékére.

Ha így nem, akkor hogyan lehet elkerülni a másnaposságot?

„Az egyetlen módja, hogy elkerüljük a másnaposságot, ha keveset iszunk” – mondja Kai Hensel, a Cambridge-i Egyetem kutatója. „Miután 360 darab vér- és vizeletmintát megvizsgáltunk, a laboratóriumi kutatásokra közel 10 000 fontot költöttünk, és még mindig az bizonyul a legjobb előrejelzésnek a másnaposság mértékét illetően, hogy mennyire érezzük magunkat részegnek, és kell-e hánynunk.” A másnaposság tüneteit kiváltó okokat továbbra sem ismerjük. A dehidratáció, az alkoholmetabolizmus következtében keletkező anyagok, valamint a rokon vegyületek, amik előfordulása gyakoribb a sötét italokban, valószínűleg befolyásolják a másnaposság tüneteinek mértékét.

 

Hensel szerint lehet, hogy a sok országban ismert mondás, miszerint a sörre bor kevesebb kellemetlenséggel jár másnap, valaha igaz volt, a középkorban ugyanis eltérő higiéniás körülmények között tartották az italokat. Egy biztos, semmiképp sem járunk rosszul, ha mértékkel fogyasztunk.

 

Ehhez kapcsolódó tartalom:

 

forrás: divany.hu

Előző cikk
Következő cikk

Kapcsolódó tartalmak

3,128LikeTetszik
2,070KövetőKövetés
- Hirdetés -

Legfrissebb cikkek