Bor választás

A bor választás agóniája


A bor választás misztikuma nem az egyetlen dolog, ami a kezdő borimádó útjában állhat. Valószínűleg mindannyiunkon előfordult már, hogy tanácstalanul állunk a borkereskedés polcai előtt.

 

Az olyan ismert bortermelő országok mellett, mint például Franciaország, Spanyolország és Olaszország, a polcokon találunk borokat Görögországból, Moldovából, Marokkóból, Tanzániából, Oregonból. És ekkor még nem is említettük a szőlőfajtákat. A legtöbb ember számára a Cabernet, a Merlot, a Pinot Noir, a Chardonnay és a Sauvignon Blanc ismerősnek hangzik, de mi a helyzet a fűszeres Traminivel, a Zöld Veltelinivel és a Tannattal?

A bor világa régebben sokkal kisebb volt. Bár Ausztráliában az 1780-as évek óta készítenek bort, a számunkra ma ismeretes boripar csak az 50-es évek folyamán alakult ki, és a jó ausztrál bor a 80-as évek során vált széles körben elérhetővé. Mielőtt ekkora bortömeg árasztotta el a borkereskedők polcait, a borok értékelése alig foglalt magában többet, mint a bordaux-i, a burgundi, a német fehér-, a champagne-i és a portói borokat.

A problémát manapság a borszakértők azon hiedelme jelenti, mely szerint mindenben meg kellene látnunk a jót!

A selejtezés titka

A szabadgondolkodású borivás egyik titka, hogy lecsökkentjük a látóterünkbe eső borok számát.

A klasszikus és a modern megközelítési mód

A klasszikus megközelítés földrajzi alapokon nyugszik, és a klasszikus francia borvidékeket, valamint a két “új világi” területet: Ausztráliát és Új-zélandot foglalja magában.

A modern megközelítési mód a világ öt legsikeresebb szőlő fajtája – Cabernet Sauvignon, Merlot, Pinot Noir, Sauvignon Blanc és Chardonnay – felől közelít a témához.

Egyik módszer sem jobb a másiknál. A különbség nem a hagyományőrző és a forradalmár borrajongók között, hanem a filozófiában rejlik. A klasszicisták úgy vélik, hogy a bor elsődlegesen a természet ajándéka, míg a modernisták a bortermelés termékeként tekintenek rá- Mindkét nézőpont alátámasztható meggyőző érvekkel. Az igazság természetesen az, hogy mindkettő terméke.

 

Bármelyik területet is választjuk, a területekkel és a szőlőfajtákkal összefüggésbe hozható ízek és aromák szilárd alapokat biztosítanak a bor mélyebb megértéséhez, és kezünkbe adják a mögöttes világ kulcsát.

 

Ehhez kapcsolódó tartalom:

 

Forrás: Giles Kime – A bor titkai

 

A következő posztok érdekelhetnek

Bortkostolunk Toplista | TOP 5 BOR
hamarosan...

Harsányi

Ciróka Furmint 2016

hamarosan...

Mészáros

Cabernet Sauvignon 2016

hamarosan...

Kamocsay Prémium

Pinot Gris 2017

hamarosan...

Böjt Gergő

14' Cuvée 2014

hamarosan...

Bardon

Meszes Furmint 2016

Tovább a kategóriás toplistákhoz

Hirdetési felület kiadó

Releváns követők, épülő közösség. 280px*300px illetve 280px*600px hirdetési felület kiadó!

További információért kattintson ide!