11.3 C
Budapest
szerda, február 21
spot_img

Balatonfüred-Csopaki borvidék

A borvidéken elsősorban fehérbor-szőlőiről híres, vörösbort többnyire a Tihanyi-félszigeten termelnek. Alapvetően két tájegységet különböztethetünk meg a borok stílusa szerint – a Balatonfüredi tájegységen, ahol a borok testesebbek, tüzesebbek, illetve a csopaki rizlingek vidékét, amely borok finom, lágy, könnyedebb borok kategóriájába tartozik.

 

Földrajzi elhelyezkedése

A borvidék a Balaton északkeleti részén, Balatonalmáditól Zánkáig terül el.

A Balatonfüred-Csopaki borvidék területe

6350 Ha (ebből 5800 Ha I. osztályú). A szőlővel betelepített terület: kb 2150 Ha

A borvidék települései két részre oszlanak

  • Balatonfüred-Csopaki körzet: Alsóörs, Aszófő, Balatonakali, Balatonalmádi, Balatonfőkajár, Balatonfüred, Balatonkenese, Balatonszőlős, Balatonudvari, Balatonvilágos, Csopak, Dörgicse, Felsőörs, Lovas, Mencshely, Örvényes, Paloznak, Pécsely, Tihany, Vászoly
  • Zánkai körzet: Balatoncsicsó, Monoszló, Óbudavár, Szentantalfa, Szentjakabfa, Tagyon, Zánka

Területi adottságok

A Badacsonyi Borvidékkel szinte megegyező klímájú kontinentális, szélsőségektől mentes éghajlat jellemzi a borvidéket. Talaja változatos, megtalálható a vörös homokkő, dolomit, márga, mészkő, bazalt. A Tihanyi-félszigeten, ami egy vulkáni kráter maradványa, vulkáni tufa található.

- Hirdetés -

A borvidék történelme

A szőlőművelés a rómaiakig vezethető vissza, amire a Balácza pusztán feltárt villa urbana (II.III. század) romjánál található falfestményeken sok szüreti jeleneteket örökítettek meg. 1082-ből származó tulajdonlevél szerint a veszprémi püspöknek már volt szőlőbirtoka Csopakon. 1211-ben Balatonfüred a Tihanyi Apátság tulajdona lett. A török hódoltság ideje alatt ezen a vidéken is alábbhagyott a szőlőművelés, megfogyatkoztak a szőlőművesek, és csökkent a szőlővel telepített területek nagysága is. A XVIII. században lendült fel újra a vidék szőlőkultúrája, és a XIX. Századra a térség központjává vált Balatonfüred, illetve a „Balaton Fővárosa” címet is kiérdemelte. Balatonfüred adott helyett a megyei és országos előkelőség báljainak, ünnepségein, ami mellé a térség fehér borait fogyasztották. 1959-ben lett önálló borvidék, előtte a Badacsonyi Borvidékhez tartozott. 1987-óta a Szőlő és Bor Nemzetközi Városa.

A borvidék szőlőfajtái

 

Forrás: vinopedia.hu

Kapcsolódó tartalmak

3,128LikeTetszik
2,070KövetőKövetés
- Hirdetés -

Legfrissebb cikkek