Számít honnan süt a nap

Számít honnan süt a nap?


Magyarország a szőlőtermesztés északi határán fekszik, ahol a szőlőnek a Kárpát-medence kedvező klímája jó körülményeket, a zárt medence kedvező besugárzási viszonyokat és szélvédettséget biztosít. De vajon számít, hogy honnan süt a nap?

 

A változatos klíma, ami a különböző borvidékek egyedi arculatát is meghatározza, az óceáni, a kontinentális és a mediterrán áramlások együttes hatásának köszönhető. Az áramlások hatását a változatos domborzat juttatja erőteljesebb kifejezésre. Külön figyelmet érdemel a Balaton különleges mikroklímája, mert a tó kiegyenlíti a napi hőingadozást, csökkenti a terület feletti felhőképződés lehetőségét és visszaveri a napsugarakat. A kedvező hatás a Balaton néhány kilométeres sávjában érvényesül.

Különleges adottság

Magyarország egésze rendelkezik egy különleges adottsággal, mely a magyar borok kifinomult, összetett aromájáért felel: ez a vénasszonyok nyara. A szeptember.októberi napsütés, a mérsékelten meleg nappalok és a hűvös éjszakák fejezik be a szőlőfürtök ideális érését. A mérsékelten meleg, de a napfényben gazdag ősz különösen a késői érésű fajták esetében bír nagy jelentőséggel. Magyarországon minden évben nagy biztonsággal a korai fajtáktól kezdődően a jellemzően szeptember végéig, október elejéig beérő fajták termeszthetők.

A szélsőséges időjárási viszonyok miatt az utóbbi években ez az általános szabály egyre kevésbé érvényes. Gyakoribbá váltak a szélsőségek az időjárásban. Egyre több évjáratban figyelhető meg a csapadék egyenlőtlen eloszlása is. Az időjárási viszonyokhoz hosszú távon a szőlőtermesztésnek is igazodnia kell. A késői érésű fajták számára fontos a jó termőhely és a kiegyenlített, meleg, hosszú ősszel rendelkező évjárat.

Északi és Déli borkészítési övezet

Az időjárás éves alakulása alapján a világ bortermelését két meghatározó övezetre osztjuk.

A déli övezetre a mediterrán borkészítési sajátosságok a jellemzők. A mediterrán szőlőtermesztés és borkészítés sajátossága a nyári meleghez, enyhe telekhez, kevés csapadékhoz igazodik. A borok általános jellemzője a magas alkoholtartalom, a borok savszegénysége.

A szőlőtermesztés északi övezetére a hűvösebb nyarak, hideg telek, gyakran csapadékos időjárás a jellemző. Az északi típusú borok savakban gazdagabbak, alkoholtartalmuk alacsonyabb. Ez az általános megközelítést egyes termőhelyek sajátos időjárási viszonyai felülírhatják.

 

Az általános időjárási viszonyokat jelentősen befolyásolja az időjárás helyi alakulása, a mikroklíma. A mikroklíma hatására egy termőhelyen a szőlőtermesztés feltételei akár jelentős mértékben is eltérhetnek az általánostól.

 

 

Forrás:  Sztanev Bertalan – Borkedvelők kézikönyve

 

A következő posztok érdekelhetnek

Bortkostolunk Toplista | TOP 5 BOR
hamarosan...

Harsányi

Ciróka Furmint 2016

hamarosan...

Mészáros

Cabernet Sauvignon 2016

hamarosan...

Kamocsay Prémium

Pinot Gris 2017

hamarosan...

Böjt Gergő

14' Cuvée 2014

hamarosan...

Bardon

Meszes Furmint 2016

Tovább a kategóriás toplistákhoz

Hirdetési felület kiadó

Releváns követők, épülő közösség. 280px*300px illetve 280px*600px hirdetési felület kiadó!

További információért kattintson ide!