35.1 C
Budapest
szombat, július 13
spot_img

Itt és Most pince

Gyurasits Emőke és Hofmann Tibor kis családi pincészete, az Itt és Most Pince egyike azoknak az ígéretes, kis családi pincészeteknek, amelyek az utóbbi években jelentek meg sorra a Mátrában.

 

A birtok 2017-ben kezdte működését Gyurasits Emőke és Hofmann Tibor közös vállalkozásaként. Ekkor vásárolták első területeiket és pincét Gyöngyöspata Hétsoros pincefalujában, a Vári úton. Céljuk olyan borok készítése, melyek a Mátra mint termőhely valódi képességeit képesek megmutatni. Hisszik, hogy a Mátra nagyon magas minőségű borok készítésére alkalmas.

Jelenleg 4 dűlőben van 4 hektár területük, melyből 1,8 hektár termő. Gyöngyöspatán a Hótó, a Csákberek és a Gereg dűlőkben vannak területeik, Gyöngyöstarjánban a Paskom dűlőben.

Jelenlegi szőlőfajták: Kékfrankos, Olaszrizling, Zöldveltelini, Rizlingszilváni.

- Hirdetés -

A Gereg hegyen a 2018-as évben telepítettek további Kékfrankost, Csókaszőlőt és Tihanyi Kéket, 2020-ban pedig Kadarkát, Laskát, Hajnos Kéket.

Itt és Most pince

Szőlészeti és borászati tevékenységük során olyan borok elkészítése a céljuk, melyek tükrözik a termőhelyet és a fajtát. A borkészítés során igyekeznek a lehető legkisebb mértékben beavatkozni, a borok spontán erjednek és fél éves – éves tartályos vagy hordós érlelést követően kerülnek palackba. A szőlőművelés során a természetességre törekednek, nem használnak műtrágyát vagy gyomirtókat, a növényvédelemben a jövőbeni céljuk az organikus művelésre való átállás. A szőlőt alacsony terhelés (1-1,5 kg tőkénként) mellett termelik, a talajművelés és növényvédelem kivételével minden munkát kézzel végeznek. A szőlő az érést követően kíméletes kézi szüret során kerül a pincébe, ahol bogyózás után rövid héjon áztatás és préselés következik, majd must ülepítés után spontán erjedés következik.

A vörösborok hagyományos módszerrel kádakban héjon erjednek rendszeres kézi csömöszölés mellett, majd préselés és több hónapos – akár egy éves – hordós érlelés következik.

Miért is „Itt és most”?

„Ez arról szól, hogy itt és most élünk, egyetlen életünk van, foglalkozzunk avval ami szenvedélyesen érdekel minket. Itt és most, mert nincs másik lehetőségünk, nincs másik életünk. Merjünk nagyot ugrani, ha tényleg akarjuk, a sors adni fogja a lehetőségeket. Mi kiváló bort szeretnénk készíteni kompromisszumoktól mentesen, olyat, amit mi magunk szeretünk. Újrakezdők vagyunk, nem születtünk borászcsaládba, Budapestről költöztünk Gyöngyöspatára, hogy avval foglalkozhassunk, amiben hiszünk. Az itt és most azért is fontos, mert a civilizált ember számára egyre ritkább és nehezebben elérhető állapot a „mostban lét”, túl sokat gondolkodunk és mérlegelünk, keveset élünk. Olyan bort szeretnénk készíteni, ami picit hozzásegíthet ahhoz, hogy egy pillanatra kiragadja a fogyasztót a mindennapjaiból és segítse megélni és átélni a pillanatot.”

További információkért látogass el az oldalukra: Itt és Most pince

 

Forrás: Itt és Most pince

Kapcsolódó tartalmak

3,128LikeTetszik
2,070KövetőKövetés
- Hirdetés -

Legfrissebb cikkek