27.5 C
Budapest
kedd, május 28
spot_img

Nagygombos borászat

A Nagygombos borászat a Mátrai borvidéken található, a 90 hektárról a fiatal női borász, Barta Anna készíti a borokat Vicián Károly segítségével.

 

A Nagygombos Borászat elődjét gróf Grassalkovich Antal alapította meg a 18. században. A család kihalása és a birtok szétesése után, a 19. században a Deutsch család vette meg a birtokot, ők kezdtek nagyobb léptékű szőlőtelepítésbe is. 1957-ben a terület az állam tulajdonába került, majd 1999-ben Gál Tibor nyerte meg a kiírt privatizációs pályázatot és jelentős fejlesztésekbe fogott. A Gál család adta ki az első palackozott borokat is, a címkén szereplő nagy gombbal és 2000-ben Gál Tibor telepített gamay-t a birtokon. Gál Tibor 2005-ben bekövetkezett halála ismét leállította a birtok fejlődését, majd az 2009-ben a Barta család kezébe került és ezzel újra megindult a borászat fejlesztése és a szőlőterületek megújítása.

A 90 hektárból jelenleg 30 hektár termését dolgozzák fel, a borokat Barta Anna és Vicián Károly készíti. A borászat a borvidéki közösségi életnek is tevékeny részese, ugyanis Barta Károly komoly szerepet játszott a nemrégiben megalakult Magna Mátra létrehozásában is.

- Hirdetés -

Nagygombos borászat 2

Klíma és talaj

A Mátrai egyike az északi fekvésű borvidékeinknek, ahol a déli országrészeknél kiegyenlítettebb éghajlat miatt a szőlő érése lassabban, egyenletesebben megy végbe. Így egy ízgazdag rozéalapanyag fejlődik, amely megőrzi élénk, üdítő savait, ugyanakkor az ültetvények déli, délnyugati és nyugati fekvése, valamint a meszes nyirok altalajon húzódó homokos lösztalaj a zamatos gyümölcsaromák kifejlődését segíti.

Szőlőültetvény

A szőlőterületek egy tagban fekszenek, így folyamatosan figyelemmel tudják követni a tőkék növekedését. Ez nemcsak a növényvédelem, valamint a levelek és a fürtök fejlődése miatt lényeges, hanem az ideális szüreti időpont meghatározásakor is fontos, hiszen a rozénak szánt szőlő esetében ez kulcskérdés. Az egy tagban fekvő szőlők elősegítik a gazdaságosabb működést is, így lehetővé téve, hogy jó ár-érték arányú borokkal állhassanak a borkedvelők elé.

Nagygombos borászat 3

A Nagygombos Rozék

A Nagygombos szőlők fajtaösszetétele izgalmas lehetőséget kínál a rozé műfajában. Így a klasszikusnak számító kékfrankos rozé mellett házasítást is készítenek rozéból, amelynek összetételét az aktuális évjárat adottságaihoz igazodik. Emellett olyan, itthon ritkaságnak számító fajtával is foglalkoznak, mint a burgundiai eredetű gamay noir.

A Nagygombos borok készítésénél a természetességre törekednek, arra, hogy minél kevesebb beavatkozással és vegyszerhasználattal tehessék a bort a fogyasztóink asztalára. Ezért semmilyen adalékanyagot, aromát és színanyagot nem használnak, valamint fontosnak tartják, hogy az ültetvény a lehető legkörnyezetbarátabb permetezőszereket kapja.

 

További információkért látogass el a weboldalukra: www.nagygombos.com

Vagy keresd fel a facebook oldalukat!

Kapcsolódó tartalmak

3,128LikeTetszik
2,070KövetőKövetés
- Hirdetés -

Legfrissebb cikkek