17.9 C
Budapest
kedd, május 28
spot_img

Szász birtok

Talán nincs is szebb annál, mint amikor az ember egy történelmi borvidéken a szőlővel együtt élve készíthet borokat. Ahol minden kortyban a terroir mesél.

 

A Szászi Birtok az ország egyik első minősített bio szőlőbirtoka. 18 hektáron gazdálkodnak a Badacsonyi borvidéken. Területeik a Szent György-hegy déli lejtőin, Szigligeten, a Hajagoson és Lesencetomajon helyezkednek el.

Filozófiájuk egyszerű, mint a tájhoz fűződő viszonyuk: „értékállót és szépet alkotni, a környezetünk maximális tiszteletbentartásával.” Éppen ezért elkötelezett hívei a bio gazdálkodásnak és a fenntartható birtokfejlesztésnek. Céljuk, hogy természetközeli műveléssel, a környezet etikus használatával, hagyományos és modern borászati technológiák alkalmazásával évjárati sajátosságokat megmutatva meséljék el folyékonyan a világnak ezt a kis szegletét.

Szőlőfajták

Olaszrizling, Szürkebarát, Kéknyelű, Rózsakő, Zeus, Zenit, Furmint, Cserszegi Fűszeres, Ottonel muskotály, Csókaszőlő, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Pinot noir.

- Hirdetés -

Talaj

  • Szent György-hegy: apró bazaltos, agyagbemosódásos pannon erdőtalaj
  • Szigliget: gejzírtevékenységből eredően aprózódott riolittufás, agyagbemosódásos pannon erdőtalaj
  • Hajagos: bazalt kőszórásos barna erdőtalaj
  • Lesencetomaj: dolomit alapkőzeten barna rendzina

Szőlő művelés

A kezdetektől bio művelést folytatnak, és szerencsére szomszédik is ezt az irányt követik, így együtt gondoskodnak arról, hogy az otthont adó hegy még sokáig remek minőségű szőlőt teremjen. Egyre többen vannak azok is, akik értik, és értékelik ezt a művelési módot, és tudják, hogy ez nem az eszközöket, inkább a munkamódszert jelenti: az egész művelésen keresztül ható szemléletet, kevesebb, de biztosabban fenntartható termést, magasabb minőségű szőlőt.

A szőlőt tehát kíméletes eszközökkel védik meg, és ennek megfelelően is dolgozzák fel. Nem használnak felszívódó növényvédelmi szereket, legfőbb eszközük a lombtrágya, a narancsolaj és a kén. Kézzel metszenek, kézzel szüretelnek, a szőlőt az első rügyfakadástól kísérik a palackozásig.

Család

„Mindketten a környékről származunk: a feleségem tapolcai, én szigligeti születésű vagyok. Mindig is közel állt hozzánk ez a vidék, itt kirándultunk, szüreteltünk; a feleségem családjának itt volt présháza. A Szent György-hegy számunkra még mindig azért a vadságért és romantikáért csodálatos, amiért fiatalon megszerettük. Ugyan már közel sem annyira rejtett kincs, mint amilyennek sokáig tartottuk, örülünk, hogy meg tudjuk osztani a csodáját másokkal is – még ha csak távolról, egy pohár bor erejéig is.”

„1999-ben építettük fel itt a családi házunkat, és újratelepítettük a szőlőt a hozzá tartozó két hektáros területen. Pár év múlva ez a szőlő termőre fordult, mi pedig a legjobb tudásunknak megfelelően próbáltuk a borokkal elmesélni a terület történet. Később aztán bővült a család, és apránként bővültek a területek is. Ehhez persze mindkettőnkre szükség volt. Örülök neki, hogy annak idején a feleségem annyira bölcs volt, hogy látta: ha a szőlőhegyen építjük fel a házunkat, akkor a bio műveléssel a jövőnek, a gyerekeinknek gazdálkodunk.”

Szászi Endre

 

További információkért látogass el az oldalukra: Szászi birtok

Vagy keresd fel a facebook oldalukat!

 

Forrás: www.szaszibirtok.hu

Kapcsolódó tartalmak

3,128LikeTetszik
2,070KövetőKövetés
- Hirdetés -

Legfrissebb cikkek