24.2 C
Budapest
vasárnap, május 26
spot_img

Bükkaljai borvidék

A Bükkaljai borvidéken, ha elindulunk kifelé bármelyik településről, biztosan találunk egy pincesort. A borvidék e téren élenjáró települései Bogács, Cserépfalu, Cserépváralja és Tibolddaróc.

 

Földrajzi elhelyezkedése

A borvidék a Bükk-hegység déli, délkeleti lábánál terül el.

A Bükki borvidék területe

17700 Ha (ebből 15400 Ha I. osztályú). A szőlővel betelepített terület: kb 1500 Ha.

- Hirdetés -

A borvidék települései

Aszaló, Barabás, Bogács, Borsodgeszt, Bükkaranyos, Bükkzsérc, Cserépfalu, Cserépváralja, Edelény, Emőd, Harsány, Kács, Kisgyőr, Kistokaj, Mályi, Megyaszó, Mezőkövesd, Miskolc, Nyékládháza, Sály, Szikszó, Tard, Tibolddaróc, Vatta.

Területi adottságok

Kedvező mikroklíma alakult ki, a Bükk hegység védi a hideg szelektől a vidéket, de éppen a szélárnyék miatt alakulhat ki nyaranta komoly vízhiány. Talaja nagyrészt riolittufa, mint az Egri borvidéken, és a borvidék déli részein jellemző még a lösz.

A borvidék történelme

Az első írásos emléke 1313-ból származik, egy oklevél, ami sejteti, hogy az ottani mezőgazdaságnak fontos ága volt a szőlőtermesztés. 1503. február 11-én Ulászló megerősíti Miskolc borszavadalmát: „Miskolcon idegen bort nem árulhat, aki ez ellen vét, a bévitt bort elveszíti.” A középkori eredetű pincehálózat, amely a XVII-XVIII. Századra teljesedett ki egészen, nyújtott egyes Hegyaljai szőlő mustjainak helyet, és itt érlelődtek, azaz a nemes penésszel vastagon borított pincékben érlelték a híres miskolci bort. Azért is lehetett, hogy 1798-ban a miskolci boreladások megelőzték a a tokai a soproni és a ruszti bor kereskedelméből származó jövedelmeket. Bükkalja a múlt században az azóta már megszűnt Miskolci Borvidék tagja volt, 1970-től viszont már önálló borvidékként működik, és szép lassan magába olvasztja az egykori Miskolci borvidék szinte minden tagját. A borvidék szinte semelyik bora nem képviselteti magát a mai piacon.

A borvidék szőlőfajtái

 

 

Forrás: www.vinopedia.hu

Kapcsolódó tartalmak

3,128LikeTetszik
2,070KövetőKövetés
- Hirdetés -

Legfrissebb cikkek