32 C
Budapest
szombat, július 13
spot_img

Megnyílt a Thummerer Borszaküzlet!

Eger belvárosában megnyílt a noszvaji székhelyű Thummerer pincészet Borszaküzlete!

 

A Borszaküzlet a Szent János utca 5. szám alatt kapott helyet, Eger egyik legforgalmasabb és legnívósabb utcájában, ahol hétfőtől-szombatig 10:00-18:30 óra között várja a vásárlókat.

A Thummerer családi pincészet borszaküzletének széles és rendszeresen frissülő kínálatában közel 30 féle bor található, a szőlőbirtok kiváló fekvésű dűlőiről szüretelve. A boltban megtalálható a pincészet összes tétele, több évjáratú bor, muzeális borok, melyek limitált számban érhetőek el. Mindezeken túl megtalálhatóak olyan különleges tételek, melyek máshol nem lelhetőek fel.

- Hirdetés -

Két hatalmas kirakattal rendelkezik az üzlet, melyek első ránézésre is impozáns megjelenést nyújtanak, tovább az egyik kirakatot egy bor fal díszíti, ahol a pincészet összes bora megtekinthető. A szomszédos kirakatot egy régi autentikus faprés, szőlőterületeken megkövesedett talajkövek és talajminták találhatóak. Az üzlet egyik kivilágított díszfalán két szobor is fellelhető, melyek hasonlóan ikonikusak a címkéiken előforduló szobrokhoz. Az egyedi szobrokat és címkéket maga Thummerer Vilmosné készítette. A díszfalon találhatóak a muzeális Thummerer tételek is.

Az üzlet szakemberei készséggel állnak rendelkezésre és segítenek az alkalomhoz legmegfelelőbb bor kiválasztásában, legyen szó akár ünnepi vacsora kísérőjéről vagy hétköznapra szánt borról egyaránt.

Thummerer Borszaküzlet 2

A Thummerer pincészet

Noszvaj falu határában található a számos rangos díjjal büszkélkedő, méltán híres Thummerer Pince, amely idén töltötte 35. születésnapját. A pincészet alapítója Thummerer Vilmos 1995-ben elnyerte az „Év Bortermelője” címet. A pincészet 2011-ben az „Év Pincészete” díjat kapta, 2013-ban pedig a Magyarország „Legeredményesebb Pincészet” díját vehették át!

A 2000 m2-es, egykori uradalmi pincét több, mint 100 évvel ezelőtt kézzel vájták a vulkanikus tufa kőzetbe, melyet 2004-ben egy új 2200 m2-es tufakőbe vájt pincerendszerrel bővítettek ki. A kiegyenlített klímájú pincerendszer ideális körülményeket biztosít a borok érleléséhez.

A fehérborok nagyobb része reduktív technológiával, irányított erjesztéssel készül, de már fehér barrique különlegesség is megjelent a pincészet választékában.

A vörösborok 2-4 hetes héjon erjesztéssel készülnek, 1,5-2 évig hagyományosan tölgyfahordóban érlelődnek és minimum féléves palackos érlelés után kerülnek forgalomba. A vörös borok egy része barrique hordókban fejlődik. (pl. Vili papa cuvée)

Lássuk a kínálatot!

A szaküzletben megvásárolható a Pincészet összes készítménye. 26 féle bor, 2 féle pezsgő, 4 féle pálinka és 1 Brandy közül válogathatnak a kedves vásárlók!

A Pincészet borai:

Evoe Cuvée 2009 – száraz vörösbor

Komoly megjelenésű, mély színű, már illatában a nagy vörös borok ígéretével. Ízvilága rendkívül tömör és sokrétű. Érett, lágy, kerek, kifinomult, lesimult tannin, hosszú lecsengés.

Rébus Egri Cuvée Superior 2012 – száraz vörösbor

A 2012-es év rendkívül csapadékszegény és meleg volt. A kékszőlők nagyon szépen beértek, igazi fenológiai érettségről beszélhettünk, ez a Rébus cuvée-n is tükröződik. Tartalmas, gazdag nagy testű bor, finom lágy savakkal és érleltséggel.

Egri Kadarka Grand Superior 2015 – száraz vörösbor

A 2015-ös év kivételesen kedvezett a Kadarka fajtának, mivel szeptember 29-én még az októberi (elejei) esők előtt már szépen kialakult töppedt állapotban tudtak szüretelni. A bor megjelenése valódi Kadarka színárnyalatot mutat, amit egy szép fajtajelleges illat mellett töppedt jegyek kísérnek.

Berta Egri Cuvée 2017 – száraz fehérbor

A Királyleányka és a Leányka fajták egészítik ki egymást, a reduktív technológia is hozzájárult az intezív illatok kialakulásához, a kellemes borkarakterhez. Szép savérzet jellemzi.

Egri Muskotály 2017 – száraz fehérbor

Élénk, intenzív, szőlővirágos – muskotályos illat, finom savszerkezet. A reduktív technológia is hozzájárult az intenzív illatok kialakulásához, a kellemes borkarakterhez.

Bertram Egri Cuvée 2015 – száraz vörösbor

Hagyományos tölgyfahordós érlelés, teljes almasavbontású birtokbor. Közép-mély bíbor szín, visszafogott cserzőanyag-tartalom, kellemes savak, finom fűszerezettség. Jól iható, kedves, elegáns, beszélgetős bor.

Egri Cabernet Franc – Merlot 2016 – száraz vörösbor

Barátságos, finom tannintartalmú, kerekké érlelt bor. A két fajtának köszönhetően fűszeres és gyümölcsös jegyek találkoznak, amit diszkrét barrique hordós érlelés tesz teljessé.

Egri Bikavér 2015 – száraz vörösbor

Rubin szín, egyben gyümölcsös és enyhén fűszeres illat, ami piros ribizlire emlékeztet, együtt a fahordós érlelés ászkolási illatával. Gazdag, komplex, fűszeres íz, lesimult tannin.

Egri Bikavér Superior 2015 – száraz vörösbor

Védett eredetű superior száraz vörös bor. Nagyon jó évjárat volt a 2013-as, szép savakkal, magas cukorfokkal, hibátlanul beérett szőlőfajtákkal.

Egri Bikavér Grand Superior 2015 – száraz vörösbor

A Nagy-Eged hegy déli lejtőjének a Borvidék többi részétől eltérő talaja és a még jelentősebb hozamkorlátozás a bornak különleges egyediséget, koncentráltságot ad.

Egri Cabernet Sauvignon Superior 2015 – száraz vörösbor

Sötét rubin szín, gazdag, fűszeres íz, paprikára és érett málnára emlékeztető illatok. Ízében telt, kitűnő savegyensúly, fahordóban kiérlelt selymes tannin.

Thummerer Borszaküzlet 3

Egri Chardonnay Battonage 2017– száraz fehérbor

Az évjárat jó beérést hozott ennél a szőlőfajtánál, magas cukortartalommal és szép savakkal szüreteltünk. Az almasavbontás és a finomseprőn történő rendszeres keverés után egy nagytestű, elegáns fehér bor született.

Egri Királyleányka 2017 – száraz fehérbor

Tükrös tisztaságú, halvány zöldessárga szín, enyhén muskotályos friss szőlővirág illat, üde, karcsú, lendületes bor, szép savháttérrel.

Bokréta Egri Cuvée 2018 – száraz fehérbor

Tükrös tisztaságú, halvány zöldessárga szín. Friss, intenzív, virágokra emlékeztető illat, enyhén muskotályos karakterrel. Ízben élénk, ropogós savak társulnak az édeskés, gyümölcsös aromákkal.

Egri Csillag 2017 – száraz fehérbor

A Tramini és a Zenit a teltségről, a Királyleányka és a Sauvignon blanc a finom savakról gondoskodik. Kifejezetten hosszú lecsengésű, szép utóízű bor.

Egri Csillag Grand Superior 2015 – száraz fehérbor

Jól beérett szőlőt szüretelve, a mustot barrique hordókban erjesztettük, 10% új hordó használatával. Hosszú, több mint féléves finomseprős érlelést követően került sor a palackozásra.

Egri Rosé 2018 – száraz rosébor

Élénk eperbe hajló szín cseresznyés árnyalatokkal, intenzív, friss, üde illat. A kevés természetes CO2 tartalom miatt még intenzívebb gyümölcsös ízvilág.

Tréfli Cuvée 2016 – édes vörösbor

Birtokbor. Intenzív illat, fűszeres íz, finom savak. A könnyed, édes gyümölcsösség találkozása a fahordós jegyekkel kifejezetten élvezetes élményt nyújt a borfogyasztó számára.

Egri Cabernet Franc Válogatás 2007 – száraz vörösbor

Az érett szőlő és a 28 napos héjon erjesztés gazdag zamatokat eredményezett. Lesimult tanninok, a palackérlelés során szépen megjelent a franc-ra jellemző mély-meleg illat, csokoládés jelleg.

Egri Cabernet Sauvignon Superior Válogatás 2012 – száraz vörösbor

Tökéletesen beérett szőlő, hosszú héjon erjesztés eredményezte gazdag illat- és ízvilág. Kerek, lesimult tanninok jellemzik. Rendkívül elegáns bor.

Egri Kékfrankos Válogatás 2006 – száraz vörösbor

A 2006-os ősz egyik kincse lett ez a bor. A gondosan megőrzött gyümölcsösség mellett tartalmas borkarakter, intenzív illat, diszkrét tannin, finom savak, harmónia jellemzi.

Tekenőháti Merlot 2009 – száraz vörösbor

Nagy bor, koncentrált ízekkel, gazdag beltartalommal. Intenzív sötétrubin szín, nagy testű „mély-Merlot” illatú szép bor, tipikus „Merlot-szövettel”! Száraz bor nagy potenciállal, extrakt édességgel!

Tekenőháti Merlot 2011 – száraz vörösbor

Nagy bor, koncentrált ízekkel, gazdag beltartalommal. Intenzív sötétrubin szín, nagy testű „mély-Merlot” illatú szép bor. A 2011-es rendkívüli meleg év volt, a kékszőlő szüreti ideje a megszokottól jóval korábbra esett.

Tekenőháti Pinot Noir 2009 – száraz vörösbor

Ennek a bornak a készítéséhez szüretelt szőlő a Tekenőhát dűlőről származik, amelynek a szüreti időpontja nagyon jól lett kiválasztva. A Pinot noir fajta képes magas cukorfokra beérni, de a harmónia érdekében gondos figyelemmel kell szüretelni.

Vili Papa Cuvée 2006 – száraz vörösbor

Birtokbor, a legjobb fekvésű szőlőterületekről. Extrém sötét rubin szín, igen intenzív illat, gyümölcsösséggel, fűszerekkel. Ízben jelentős extraktédesség! Tanninja bársonyos. Izgalmas, kellemes hosszú utóíz. Komplex és koncentrált.

Vili Papa Cuvée Selection 2009 – száraz vörösbor

Extrém sötét rubin szín, gyümölcsös és egyben fűszeres illat jellemzi. 2009-ben nagyon száraz csapadékmentes ősz volt, ami segített a nagy vörösbor megszületésében. A Vili Papa Cuvée hagyományait követő bort gazdag beltartalom, teltség, kerekség jellemzi.

Thummerer Borszaküzlet 4

A pincészet szakmai vágya volt egy olyan palackos erjesztésű tradicionális pezsgő elkészítése, amit az alapbornak szánt szőlő szüretelésétől, a kierjedt érlelt pezsgő degorzsálásáig a pincészet végzi. Egy champagne-i szakmai utat követően, összeállt a folyamathoz szükséges technológiai háttér elképzelése és így Franciaországból, Epernay-ből beszerezték a szükséges gépeket. A nyerstöltést 2014.06.29-én végezték, majd 24 hónap érlelést követően 2016.06.27-én került sor az első degorzsálásra.

A Pincészet pezsgői:

Blanc Brut Nature 2013

Halvány színű, lassú CO2 buborékképződés jellemzi. Illatban a nyári almára, barackra, citrusokra emlékeztet. Íze izgalmas gyümölcsös, élesztős ízjegyekkel, nagyon szép savszerkezettel.

Rosé Brut 2013

Halvány színű, lassú CO2 buborékképződés jellemzi. Illatban a nyári almára, egresre, citrusokra emlékeztet. Íze izgalmas gyümölcsös, élesztős ízjegyekkel, nagyon szép savszerkezettel.

 

A Pincészet pálinkái:

Törkölypálinka 2009

Fahordóban Érlelt Seprőpálinka 2004

Tekenőháti Merlot Törkölypálinka 2009

Vili Papa Törkölypálinka 2009

 

Az üzletben nem csak a borok, pezsgők, pálinkák kapnak helyet! Megvásárolható a Thummerer pincészet első Brandy-je, mely Királyleányka borból párlódott 2004-es évjáratú borpárlat. A tökéletes harmónia megteremtéséhez egy különleges minőségű, késői szüretelésű Pinot gris-t hívtak segítségül, mely a selymességről gondoskodik. Legszebb érzékszervi tulajdonságait 40% v/v mellett mutatja, fogyasztása szobahőmérsékleten javasolt. A Brandyt a 2011-es bécsi Destillata Nemzetközi Párlatversenyen bronzéremmel jutalmazták.

További részletekért látogass el a Thummerer Pincészet weboldalára!

Vagy keresd fel a facebook oldalukat, Instagram oldalukat!

Keresd bizalommal a pincészetet emailen az [email protected] címen, akár telefonon a 06 30 935 5131 számon, vagy személyesen Egerben a Szent János utca 5. szám alatt!

 

bortkostolunk.hu

Előző cikk
Következő cikk

Kapcsolódó tartalmak

3,128LikeTetszik
2,070KövetőKövetés
- Hirdetés -

Legfrissebb cikkek