A Bock Pince a család igazi országos és nemzetközi sikertörténete: Bock József neve mára szétválaszthatatlanul összeforrt Villánnyal. Nemcsak a borvidék, de Magyarország egyik legismertebb borászata az övé, borai kis túlzással az egész világon fellelhetőek. A Bock Pince története a borvidék jelenkorának története is.
A Bock Pince családi vállalkozás. A családban a szőlőtermesztés és borkészítés hagyománya több évtizedre, sőt évszázadra nyúlik vissza. Az elődök Németországból települtek Magyarországra a 18. században. A család 1850 óta foglalkozik szőlőtermesztéssel és borászattal a Villányi borvidéken, a bor szeretete és elkészítésének fortélyai azóta szállnak apáról fiúra.
Bock József édesapja halála után, 1981-ben kezdett el önállóan bort készíteni. A szüleitől tanulta meg a munkaszeretetet, amit folyamatosan hasznosított a szőlőben és a pincében is. Ennek a háttérnek köszönhetően első önállóan készített borai már eredményesen szerepeltek a helyi és országos borversenyeken.
A kilencvenes évek elején már budapesti éttermekbe és szállodákba, valamint kisebb mennyiségben exportra is szállított, az első nemzetközi elismerés az volt, amikor 1994-ben a Vinagora Nemzetközi Borversenyen Champion díjjal jutalmazták az 1991-es évjáratú Bock Cuvée-t, 1997-ben pedig elnyerte az Év bortermelője címet.
A pincészet
A pincészet 1996 és 2003 között modern feldolgozót és pincét épített, amely megfelel az Európai Unió által támasztott követelményrendszernek. 2008-2009-ben újabb beruházásra került sor, melynek során a bor feldolgozására és tárolására egy nagyobb feldolgozó épült. A pincészet hazánk egyik legnagyobb pincekupolájával is büszkélkedhet.
A Villányi borvidék egyik meghatározó borászata, jelenleg 80 hektár saját és még 70 hektár integrált területen gazdálkodik. A szőlőterületek a Villányi borvidék legjobb dűlőiben található (Kopár.dűlő, Jammertál, Fekete-hegy, Ördögárok), ahol főként vörös szőlőfajták teremnek. Legjellemzőbb fajták és a belőlük készített borok: Portugieser, Kékfrankos, Cabernet fajták, Merlot, Pinot Noir, Syrah.
A birtok legnépszerűbb borai: Bock Olaszrizling, Bock Rosé Cuvée, Bock Szent Márton Bora, Bock PortaGéza, Bock Ermitage, Bock Royal Cuvée, Bock Cuvée, Boch Syrah, Bock Cabernet Sauvignos Jammertál Selection, Bock Cabernet Franc Fekete-hegy Selection, Bock Libra, Bock Capella, Bock Magnifico.
Történetük
A Bock Pincészet családi vállalkozás, a családban a szőlőtermesztés és borkészítés hagyománya több évtizedre, sőt évszázadra nyúlik vissza. Az elődök Németországból települtek Magyarországra a 18. században. a család 1850 óta foglalkozik szőlőtermesztéssel és borászattal a Villányi Borvidéken, ez időben már 3 ha területen gazdálkodtak. A bor szeretete és elkészítésének fortélyai azóta szállnak apáról fiúra, ebből nőtte ki magát mára ez a családi vállalkozás. A Bock Pince Magyarország déli részén található. A Villányi borvidék egyik meghatározó borászata, jelenleg 70 hektár saját és még 70 hektár integrált területen gazdálkodik.
Filozófiájuk
Bock József egész életében hű maradt a borkészítés küldetéséhez, ami – hasonlóan a művészeti ágak többségéhez – igazi kultúrateremtés. Alkotásai hűen visszatükrözik a termőhely földrajzi adottságait, őrzik hagyományait, és követként viszik, messzire sugározzák lakóinak szellemiségét. Eötvös Lórándnak a magyar tudományról adott leírását nyugodt szívvel adaptálhatjuk a BOCK borászatra is: „Csak az az igazi borkultúra, amely világra szól; ezért ha jó borászok, és- amint kell – igazi magyarok akarunk lenni, akkor a borászat zászlaját olyan magasra kell emelnünk, hogy azt határainkon túl is meglássák, és megadhassák neki az illő tiszteletet.”
További információkért látogass el a weboldalukra: www.bock.hu
Vagy keresd fel a facebook oldalukat!
Forrás: bock.hu