Borbély pincészet


A Borbély Családi Pincészetet régi családi hagyományú szőlőtermesztésre és borkészítésre épülve, apáról fiúra szállva alapították újjá 1996-ban.


A Badacsonyi táj, a szőlő és a bor tisztelete, szeretete határozta meg a család szakmaválasztását. Borbély Gyula és Gabriella 1981-ben telepítették el első közös ültetvényüket egy nászajándékba kapott régi családi területen, Badacsonytomajon, ekkor még nem sejtve, hogy a későbbi birtok központ alapjait tették le. A Borbély Családi Pincészetet több generációs családi hagyományú szőlőtermesztésre és borkészítésre épülve, apáról fiúra szállva alapították újjá 1996-ban. A 23 ha-os családi birtokon a borvidékre jellemző, kiváló szőlőfajtákkal, kiemelkedő dűlőkkel, a modern és tradícionális technológiák segítségével törekednek a frissebb stílusútól az egyedi minerális ízvilágú, tartalmas borok termelésére. A 2010-es évjárattól Tamás fiatalos lendületével és újítási vágyával újra fogalmazódtak a boraik stílusai, arculata. Diána leányuk főiskolai tanulmányait befejezve, szintén hazatért a birtokra és az értékesítés, marketing oldalon erősíti a családot.

A pince

Az egykori 0,5 hektáros birtokközpont mára 3 hektárra növekedett. Itt kapott helyet a feldolgozástól a vendéglátásig minden fontos épület. A feldolgozó mellett található a modern tartályos pince és a palackozó, illetve egy felújított bazalt kőből épített fahordós pince. Az egykori pince, melyben a borkészítés indult, átalakították vendéglátásra, így a kóstoló pincében akár 60 főt tudnak kóstolóra, borvacsorára fogadni. A pincészetben a modern technológia alkalmazása mellett ragaszkodnak a hagyományokhoz, így boraik ászokhordós érlelés után kerülnek palackba. Boraikban megtalálható az érett szőlő gyümölcsös illata, zamata és a vulkáni talaj adta minerális, terroir jelleg.

A birtok borai

A Pincészet az elmúlt években számos elismerésben és díjban részesült. 2017- ben a Badacsonyi Rózsakő selection ’16-os boruk az Országos Borversenyen Aranyérmet nyert, illetve a “fröccsnekisjó” Badacsonyi Olaszrizling ’16-os boruk Balatoni Borok Versenyén arany érmet nyert és a Balaton Borrégió Legjobb Fehérborának választották. Több boruk is bekerült a Nemzeti Borkiválóságok közé: Badacsonyi Szürkebarát ’15, “kinnagangon” Badacsonyi Pinot noir rozé ’16 és Badacsonyi Olaszrizling késői szüret ’15.

Az Év Bortermelője 2020

2020-ban Borbély Tamás nyerte el a Magyar Bor Akadémia tagjainak szavazása alapján az Év Bortermelője címet.


További információkért látogass el a weboldalukra: www.borbelypince.hu

Vagy keresd fel a facebook oldalukat!


Forrás: borespiac.hu

 

A következő posztok érdekelhetnek

Bortkostolunk Toplista | TOP 5 BOR
hamarosan...

Harsányi

Ciróka Furmint 2016

hamarosan...

Mészáros

Cabernet Sauvignon 2016

hamarosan...

Kamocsay Prémium

Pinot Gris 2017

hamarosan...

Böjt Gergő

14' Cuvée 2014

hamarosan...

Bardon

Meszes Furmint 2016

Tovább a kategóriás toplistákhoz

Hirdetési felület kiadó

Releváns követők, épülő közösség. 280px*300px illetve 280px*600px hirdetési felület kiadó!

További információért kattintson ide!