20.9 C
Budapest
vasárnap, június 23
spot_img

Csanádi szőlőbirtok

A szőlő és a bor szeretete az, ami összeköti a Csanádi família tagjait. A Hajós-Bajai borvidéken működő borászatukban szó szerint és komolyan veszik, hogy a szőlőt és a bort a metszéstől a vendég poharáig végigkísérjék.

 

Több generációs agrármérnök családként évtizedek óta foglalkoznak gyümölcs- és szőlőtermesztéssel. A borászatot 2013-ban indították azzal a céllal, hogy a megtermelt szőlő minél nagyobb részéből saját maguk készítsenek prémium minőségű palackos borokat. Termékeik magas minőségét az ültetvényeikről gondosan válogatott alapanyagok, a magas színvonalú borászati technológia és fiatalos szemlélet biztosítja.

„Hitvallásunkat röviden így összegeznénk: a metszéstől az érzéseinkig” – árulják el. Mára már közhelyesen hangozhat, de hát ez a valóság: a termőföldtől az asztalig biztosítják a minőséget és az egészséges élelmiszert. Pontosabban a szőlőt és a bort kísérik végig a metszéstől a vendég poharáig, de “akkor vagyunk legjobban megelégedve, ha a bor mellett gondolatainkat, érzéseinket is megoszthatjuk egymással.”

A szőlőbirtok

Magyarország déli részén, a Duna-Tisza közén elterülő Hajós-Bajai borvidéken évszázadok óta foglakoznak az itt élők szőlőtermesztéssel. Először a 18. század első felében, Mária Terézia rendeletben szorgalmazta a szőlőtelepítést ezen a vidéken. Az ide betelepült németajkú lakosság hozta magával a nyugati szőlő- és borkultúrát, a földrajzi tájra jellemző magas napsütéses órák száma és a löszös termőtalaj pedig kedvező feltételeket biztosított a minőségi szőlőtermesztéshez.

- Hirdetés -

A családi gazdaságot 2001-es megalakulását követően fokozatosan növelték Hajós és Császártöltés települések határában, mára 210 hektáron terül el a művelésmódjában és fajtaösszetételében is korszerű szőlőbirtok. Borkészítéssel csak kis mennyiségben, a Hajósi pincefaluban található családi présházban foglalkoztak, majd a családi és baráti körben fogyasztott borok sikerén felbuzdulva döntöttek úgy, hogy belevágnak a borászatba.

A pincészet

Boraik a kíméletes feldolgozásnak és az alkalmazott reduktív technológiának köszönhetően magukban őrzik a szőlőgyümölcs friss jegyeit. Fiatalos szemléletük lényege, hogy a borkedvelő közönség asztalára könnyen fogyasztható, gyümölcsös, üde borokat tegyenek.

Borászatuk főként fehér- és rozéborok előállításával foglalkozik, de termékeik között szerepelnek a könnyen iható, gyümölcsös vörösborok is. A magyar szőlőnemesítők munkásságát dicsérő szőlőfajtáik az Irsai Olivér és a cserszegi fűszeres, világfajták közül sauvignon blanc-t, chardonnay-t, kékszőlők közül kékfrankost, cabernet sauvignont, kadarkát és portugiesert termesztenek.

 

További információkért látogass el a weboldalukra: www.csanadiszolobirtok.hu

Vagy keresd fel a facebook oldalukat!

 

Forrás: pannonborbolt.hu

Kapcsolódó tartalmak

3,128LikeTetszik
2,070KövetőKövetés
- Hirdetés -

Legfrissebb cikkek