A Gál Tibor pincészet az Egri borvidék egyik vezető borászati vállalkozása, fő feladatának tekinti az egri borászati tradíciók újraélesztését a legmodernebb borászati technológiai eszközökkel és eljárásokkal.
Gál Tibor 1993-ban alapította pincészetét Egerben a Verőszala utcai pincesoron. Ambiciózus, lendületes ember lévén mind az akkori magyar borászati- és országhatárokon is tovább látott. Nyitott volt az újra, de hitt a tradíciókban is, majd ezeket ötvözve alkotott magas minőségű borokat. Munkásságát az egész világon ismerték és elismerték.
Tanácsadóként dolgozott Olaszországban és Dél-Afrikában, illetve különböző magyarországi borvidéken, például Szekszárdon és Pannonhalmán is. 1998-ban az év borászává választották, később a Wine Spectator Magazin az 1998-as évjáratú „Ornellaia” borát, -melyet Olaszországban, Toszkánában készített-, a 100 legjobb bor listáján az első helyre rangsorolta. Öröksége nagyobbik fia, ifj. Gál Tibor vezetésével él tovább, 40 hektáron, 6 kiemelkedő dűlőben.
A pince
Eger történelmi belvárosában, a verőszalai utcai pincesoron, 500 éves, 1 km hosszú riolttufa pincerendszerrel rendelkezik a Gál Tibor Borászat. A télen-nyáron 12-13 celsius fokos pincékben kiválóan tudnak fejlődni a borok. A modern borászati technológia és a hagyományok ötvöződésének eredményeként születnek a legkiválóbb tételek.
Az ültetvény
A Gál Tibor Pincészet dűlőn termel szőlőt: Tornyos, Pajados, Síkhegy, Áfrika, Grőber és a Nagy-Egeden.
Termelt szőlőfajták: Pinot Noir, Kékfrankos, Kadarka, Syrah, Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon, Egri Leányka, Királyleányka, Viognier, Szürkebarát, Pinot Blanc és Rajnai Rizling.
A birtok borai
A Gál Tibor Pincészet hisz abban, hogy „a kevesebb több”, hogy egy borászat hitelesen nem képes magas szinten 10-15 fajta bort, 5-6 termékcsaládot képviselni. Ezt a hitvallást követve a pincészetnél jelenleg 3 fajta bort forgalmaz: Egri Csillag, Egri Bikavér és Pinot Noir
Gondolatok a birtokról…
Borászati filozófia: „…dolgozni csak pontosan, szépen, ahogy a csillag megy az égen, úgy érdemes.” A magyar borágazatnak drasztikus változáson kell átesnie. Ki kell, hogy alakuljanak a borvidéki stílusok, autentikus, egyedi íz világgal rendelkező borok. Ezek száma borvidékenként csak néhány lehet. Nem tudunk hitelesen képviselni a világban pincészetenként 10-15 féle bort, 5-6 termékcsaládot. Eger jó úton halad ebben a stíluskialakításban. Megszületett az Egri Csillag, a Bikavér fehér párja. Mi nem csak örülünk ennek, hanem hiszünk is benne. Olyannyira, hogy elsőként köteleztük el magunkat ezen két bor mellett. A Gál Tibor Pincészet leszűkítette a portfóliót összesen 3 borra, melyek közül csak 2 lesz egri, nevezetesen a Csillag és a Bikavér. Hiszünk a tiszta és egyértelmű üzenetben. Hiszünk a kreatív és odaadó munkában. Mint, ahogy az idézet is mondja: „dolgozni csak pontosan szépen, ahogy a csillag megy az égen, úgy érdemes…”
Forrás: galtibor.hu