A Gróf Degenfeld család több mint százötven éves hagyomány alapján 1994-ben élesztette újjá hegyaljai szőlőbirtokát.
A grófi tradíciókból táplálkozó, mégis bordói jelleget idéző modern, felfrissült nagybirtok – Varkoly István felkészült szőlészeti rutinossága mellett – immár teljesen megújult csapattal készíti borait. Az ökológiai művelés továbbra is egyre meghatározóbb a birtokon (ekkora területen ez nagy kihívás). Zömmel löszös területeikről lazább szerkezetű borok készülnek, modern és hagyományos kategóriákban egyaránt.
A Birtok
A Gróf Degenfeld család több mint százötven éves hagyományai alapján 1994-ben élesztette újjá hegyaljai szőlőbirtokát. A borok készítése során a természet szeretete, a hagyományok tisztelete és a modern technológia ötvözése vezérli a borászatot. Száraz borokat és édes borkülönlegességeket készítenek, a régió három vezető szőlőfajtáiból: Furmint, Hárslevelű és Muscat Blanc. Borkülönlegességeik között megtalálhatóak az édes kései szüretelésű borok, a Szamorodni és a híres Tokaji Aszú. Boraik stílusát további két szőlőfajta, a Kövérszőlő és a Zéta felhasználásával gazdagítjuk.
Szőlőterület
A 35 hektáros szőlőültetvényeik Mád és Tarcal határán találhatóak, és olyan történelmi dűlőket is magunkénak tudhatnak, mint a Terézia és a Zomborka. 2009 óta ültetvényeik ellenőrzött, organikus művelésben részesülnek. Az organikus szőlőtermesztés során a szőlőnövény és a természet egyensúlyára törekednekk, ami nagy odafigyelést és naprakész szaktudást igényel. A szőlőtőke táplálása érdekében saját készítésű, szerves komposzttal dolgoznak. A betegségek megelőzésére a szőlőtőke természetes védelmét erősítik, és elősegítik a jótékony állat- és növényfajták jelenlétét az ültetvényeken. A már organikus jelzéssel ellátott boraik a 2017-es évjárattól váltak elérhetővé.
További információkért látogass el a weboldalukra: www.grofdegenfeld.com
Vagy keresd fel a facebook oldalukat!
Forrás: grofdegenfeld.com