8.3 C
Budapest
hétfő, április 22
spot_img

Joó Tamás pince

A Joó Tamás családi pince pince a Villányi borvidéken, a Siklósi régióban található. Magas minőségű, igazi villányi borokat készítenek, figyelembe véve hogy a borok jóivásúak és szerethetőek legyenek.

 

A pince és a szőlőültetvény a Tenkes déli fekvésű Akasztófa dűlőjében található, szemben a siklósi várral. A termelés jelenleg limitált, 25.000 palack bort tudnak évente készíteni. A mindössze 3,5 hektárról szüretelt mennyiséggel a Villány-Siklósi Borút kisebb termelői közé tartoznak. Ez a kis üzemméret azonban lehetőséget ad, hogy minden apró részletre odafigyeljenek a termelés során, ami a legfontosabb ahhoz, hogy magas minőségű villányi borokat készítsenek.

A családi pince története

A sváb származású nagyszülők (Joó Lajos és Magdolna) már készítették Villányban a híres blauportugiesert az ötvenes években.  A jelenlegi pincét Siklóson  kilencvenes években vásárolták, kezdetben többnyire siklósi fehérborok készültek, amit főként helyben értékesítettek a helyi lakosok örömére. Tíz évvel később aztán a család pince falusi turizmussal kezdett foglalkozni, a megtermelt folyóborokat hidegételekkel párosítva kínálták a betérő vendégeknek, turistáknak. 2013-ban aztán új időszámítás kezdődött a pince életében. Léptékváltással egybekötve nagyobb mennyiséget palackoztak, s erősítettek a reduktív borok szortimentjén is.

Tamás a családi hagyományokat folytatva első borait a Pécsi Közgazdasági Egyetem végzése közben készítette, a családi tudást később a Budapesti Corvinus Egyetem szőlész-borász szakmérnöki szakán erősítette meg.

„Elsődleges célunk, hogy könnyen fogyasztható, üde, karakteres, de mégis egyedi stílusú borokat készítsünk fehéreket, vöröseket egyaránt. Lokálpatriótaként elsősorban a siklósi fehérborok jóhírét szeretnénk eljuttatni a fogyasztókhoz, mert hisszük, hogy nagy lehetőségek rejlenek Siklós fehér boraiban. Természetesen a borvidék adottságait kihasználva vörös borokat is készítünk, melyeknél a gyümölcsös, könnyedebb karaktereket szeretnénk előnyben részesíteni”

- Hirdetés -

Szőlőültetvény

A szőlő feldolgozásánál és a termelési folyamatoknál elsődleges szempont a legújabb technológiák használata. A minőség további növelése érdekében pedig 2014-től megkezdték az ültetvények kísérleti jellegű átalakítását, ugyanis hosszabb távú terveik között szerepel az ökológiai gazdálkodás kialakítása.

Pince

A borok készítésénél fő szempont, hogy könnyen fogyasztható, friss, fiatalos, de mégis karakteres és egyedi stílusú borokat készítsenek, fehéreket, vöröseket egyaránt. Lokálpatriótaként fontosnak tartják a siklósi fehérborok kiemelését, mert hiszik, hogy nagy lehetőségek rejlenek Siklós fehér boraiban is. Természetesen a borvidék adottságait kihasználva vörös borokat is készítenek, melyeknél a gyümölcsös, könnyedebb karaktereket részesítik előnyben.

Joó Tamás borok:

  • Joó Tamás  Irsai Olivér 2018
  • Joó Tamás  Joóreménység Villányi Olaszrizling 2018
  • Joó Tamás  Joókedv Villányi Kékfrankos Rosé 2018
  • Joó Tamás  Joóbarát Villányi Portugieser 2018
  • Joószívvel Bíborkadarka 2018

Fehérboraik hűtött, tartályos erjesztés után, rövid érlelés és készre kezelés követően kerülnek palackba. Vörösboraik fajtától és stílustól függően 9 -18 hónapos fahordós érlelést kapnak új és másod-harmadtöltésű barrique hordókban, illetve rozsdamentes acél tartályokban.

 

További információkért látogass el a weboldalukra: www.joopince.hu

Vagy keresd fel a facebook oldalukat!

 

Forrás: joopince.hu

Kapcsolódó tartalmak

3,128LikeTetszik
2,070KövetőKövetés
- Hirdetés -

Legfrissebb cikkek