35.1 C
Budapest
szombat, július 13
spot_img

St. Andrea pincészet

A St. Andrea pincészet az Egri Borvidék részét képezi. A filozófiájuk, hogy eredeti, különleges borokat készítsenek a klasszikus módszerek és fejlett borászati ismeretek tekintetében.

 

Eger Magyarország egyik legcsodásabb borvidéke. A hazánk északkeleti részén lévő St. Andrea Pincészet központja Egerszalókon található, azonban a vállalkozás az egri borvidék négy településén, összesen kilenc dűlőn, 53 hektáron gazdálkodik. Fehér- és vörösborkészítéssel egyaránt foglalkoznak, a kezdetektől óriási lelkesedéssel vetik bele magukat a szőlőtermesztés művészetébe. A St. Andrea Pincészet szakemberei kiemelt figyelmet fordítanak a borvidék legnemesebb szőlőfajtáira, az olaszrizlingre, a kadarkára, a furmintra, a hárslevelűre és a kékfrankosra. Lőrincz Györgynek, a St. Andrea Pincészet vezetőjének az a filozófiája, hogy felejthetetlen gyönyört nyújtó borokkal örvendeztesse meg Dionüszosz fanatikusait, és igazi ikonborokat hozzon létre.

„Legfontosabb feladatunk, hogy olyan egyedi, minőségi borokat készítsünk, amik csak az Egri Borvidéken születhetnek meg. Boraink természetes, hagyományos eljárással készülnek. A szeretet, az elhivatottság vezérli utunkat. Törekszünk a jónak gyakorlására.”

A pincészet története

Lőrincz György, a St. Andrea vezetője és borásza 1991-ben szerzett diplomát a Kertészeti és Élelmiszeripari Egyetemen, később ezen a campuson doktorált, és megszületett benne egy borászati vállalkozás briliáns gondolata. Minden 1999-ben kezdődött a St. Andrea Pincészetben, hiszen ekkor indult a családi pincészet története, és az 1997-es Cabernet Sauvignon villámgyorsan megszerezte az aranyérmet az egri borversenyen. 2002-ben Lőrincz György László István segítségével Egerszalókon alapított szőlőbirtokot. A pincészetet György a feleségéről, Andreáról nevezte el, így született meg a St. Andrea elnevezés.

Egy évvel később, 2003-ban a St. Andrea Pincészetnek új ültetvényei lettek a Ferenc-hegyen és a Pap-tag dűlőben. 2006-ban Lőrincz György kapta meg Az év kedvelt borásza közönségdíját, az év végén pedig a St. Andrea birtok lett hazánk legkedveltebb borászata a Borbarát Magazin versenyén. 2009-ben Lőrincz György kapta Az Év Bortermelője megtisztelő címet, 2015-ben pedig megnyitotta kapuit a St. Andrea Wine & Gourmet Bár, ahol a borok szerelmesei közelebbről is megismerhetik a legfenségesebb tételeket, az egri borászati hagyományok fortélyait.

- Hirdetés -

St Andrea pincészet

A szőlőbirtok

A St. Andrea szőlőbirtokon található ültetvényeket saját telepítésűek, és jelenleg 17 szőlőfajtát foglalnak magukba: 70% kékszőlőt és 30% fehérszőlőt.

Az éghajlati sajátosságok alapján az egri borvidéken hűvösebb az éghajlat. Ez megnyilvánul az itt termő borok összetett savasságában, a gazdag aromatikus áradásban, illetve a mérsékelt tanninosságban. Az egri bor tulajdonságainak kialakításában fontos szerepet játszik a vulkáni eredetű riolittufás altalaj, ami meglehetősen kötött, és gazdag agyagtartalommal bír. Olyan területek is vannak az egri borvidéken, ahol hangsúlyosabban jelenik meg a borok finomhangolásában a mész, a pala, a zeolit, a márga vagy a homokkő.

 

További információkért látogass el a weboldalukra: standrea.com

Vagy keresd fel a facebook oldalukat!

Kapcsolódó tartalmak

3,128LikeTetszik
2,070KövetőKövetés
- Hirdetés -

Legfrissebb cikkek