Sauvignon Blanc szőlő

Sauvignon Blanc szőlő


A Sauvignon Blanc a világ egyik legismertebb fehérborszőlő fajtája, az egyetlen olyan világfajta, amelynek borát az aromatikus fehérborok között tartják számon.

 

A Sauvignon Blanc egy francia eredetű világfajta, középérésű, közepesen termő fehér borszőlőfajta.

Magyarországon 1982 óta államilag minősített fajta, felfutása a Chardonnay-hoz hasonlít a nyolcvanas évek elejére tehető. Tokaj-hegyalja és Somló kivételével minden borvidékünkön megtalálható.

 A szőlő jellemzői

Elsősorban mésztartalmú és lazább talajokat kedvel, de homokos, löszös területeken is jól érzi magát. Levele közép-nagy, kerekded, ötkaréjú, közepesen tagolt. Fürtje kicsi, hengeres vagy vállas, tömött. Bogyói kicsik, sárgásfehérek, feketén pontozottak, vastag héjúak és lédúsak. Nagyon erős növekedésű, az átlagosnál több zöldmunkát igényel.

A Sauvignon Blanc bora

Jellegzetes illat-és ízvilága az utóbbi évtized egyik siker fajtájává tette. Nem a hosszas fahordós érlelést kedveli, 3-4 éves kora után kevés értéket tud felmutatni. Fajtakarakterének megőrzéséhez acéltartályos erjesztés és érlelés a legjobb út. Ekkor fiatalon élénk savú, erőteljes illat-és íz világú, vegetális jegyeket felmutató bor születik belőle.

A legszebb Sauvignon Blanc borok a magas mésztartalmú, hűvösebb területeken teremnek. Ilyenek a Soproni, Neszmélyi, Etyek-Budai borvidékek.

 

A következő posztok érdekelhetnek

Bortkostolunk Toplista | TOP 5 BOR
hamarosan...

Harsányi

Ciróka Furmint 2016

hamarosan...

Mészáros

Cabernet Sauvignon 2016

hamarosan...

Kamocsay Prémium

Pinot Gris 2017

hamarosan...

Böjt Gergő

14' Cuvée 2014

hamarosan...

Bardon

Meszes Furmint 2016

Tovább a kategóriás toplistákhoz

Hirdetési felület kiadó

Releváns követők, épülő közösség. 280px*300px illetve 280px*600px hirdetési felület kiadó!

További információért kattintson ide!