A 2018-as Takler Syrah a Szekszárdi Takler pincészet egyik kiemelkedő vörösbora. A Syrah különleges karakterű, bársonyos bor a fajta elegáns arcát tárja elénk. Édesfűszeres illat, gazdag gyümölcsösség, érett tanninok jellemzik.
A 2018-as Takler Syrah egy érett szekszárdi syrah egy meleg évjáratból, fűszerekre hangolva. Tartályban erjedt, barrique hordókban érett nyolc hónapig. Lilás primőr szín, illatban klasszikus syrah karakter, a borsos fekete olíva mellett édes tónusú hordófűszerek jelennek meg, a korty telt de nem nehézkes, szép hordótannin keretezi.
A Syrah nagy testű, fűszeres, dús és finom cserzőanyagú kiváló bort ad. A cabernet fajtákhoz hasonlóan jól érlelhető, ugyanakkor sokkal hamarabb kerül szelíd, iható állapotba. A tapasztalatok szerint túl nagy terhelés esetén elveszítheti sűrű, vastag jellegét, ha pedig nem szedik le időben a tőkéről, és gyorsan túlérik, jelentősen csökkenhetnek savai és aromaintenzitása. A szüret a másik oldalról nézve is kritikus lehet, a hűvösebb borvidékekre telepített syrah-knál az éretlenség jelei a túl átható borsos íz, valamint az égett gumi. Nálunk a ’90-es évek végén kezdték telepíteni. Mára már hazánkban is élvezhetjük nagy termelőink első kísérleteinek kiváló eredményeit.
A bor az értékelések alapján 8,6 pontot ért el.
Az értékelések alapján a bor:
-
Színe 8,8
-
Illata 8,7
-
Íze 8,8
-
Utóíze 8,0
pontot ért el átlagosan, 22 kóstoló értékelései alapján.
Szöveges értékelések:
„Sötét vörös szín jellemzi ezt a vörös nedüt, mely igen kellemes illatú! Íze lágy, sejmes, egy remek bor.”
„Finom bor! Nem ittam még eddig Syrahot, de a kedvenc borom lett.”
„Tökéletes vörösbor! Bátran ajánlom mindenkinek!”
Fogyasztási tippek:
Évszaktól függően javasolt fogyasztási hőmérséklete: 16-18 C.
Ajánlott lisztes ételekhez, keményebb sajtfélékhez, vörös húsokhoz, vadakból készülő ételekhez, csokoládés desszertekhez.
A borral kapcsolatos cikkek az alábbi linken érthető el: Takler Syrah 2018
Ehhez kapcsolódó tartalom: