Ifj. Márkvárt Jánosnál itt indul a szekszárdi bor: tiszta ízű, organikusan művelt szőlőből erjedt „vegyes vörös”. A borvidéki nyelvjárás így hivatkozott a bikavérnél frissebb, házasított vörösekre. Így kezdték el ezt a nevet munkacímként használni, majd a közös arculatújítás végén a keresetlen egyszerűsége miatt ezt is írták a címkére.
Jani legfontosabb területei és fajtái találkoznak ebben a borban. Baranya-völgy és Faluhely-dűlők, ahol a legfiatalabb tőkék 22, a legidősebbek pedig 43 éve teremnek, 2020 óta organikus művelésben. A tikkasztó, kabócazajos szőlőmunkák végén, szeptemberben kézi szüret, majd a pincénél bogyózás után erjedés tartályban, napi csömöszölés és körfejtés mellett. Préselés után érlelés következő szüretig tartályban és a pince sokéves 10 hektós hordóiban. A végső házasítás fele syrah, harmada kékfrankos, a merlot és kadarka csak fűszer. A választék stabil belépője, igazi szomjoltó Szekszárdról. Mediterrán hangulat, gránátalma szín, robbanó gyümölcsök, meggylé illata, feszes szerkezet, rétegzett ízű és finoman fanyar korty.
A bor az értékelések alapján 8,53 pontot ért el.
Az értékelések alapján a bor:
- Színe 8,60
- Illata 8,48
- Íze 8,56
- Utóíze 8,51
pontot ért el átlagosan, 38 kóstoló értékelései alapján. Az értékelés súlyozott átlagolással történik (szín: 10%, illat: 30%, íz: 40%, utóíz: 20%)
Fogyasztási tippek:
Évszaktól függően javasolt fogyasztási hőmérséklete: 16-18 C.
A bor ajánlott fűszeres húsokhoz, akár bárányételekhez.
A borral kapcsolatos cikkek az alábbi linken érthető el: Ifj. Márkvárt János Vegyes Vörös 2021
Ehhez kapcsolódó tartalom: