26.9 C
Budapest
kedd, május 28
spot_img

Koch Kadarka 2015

A 2015-ös Koch Kadarka a Koch pincészet egyik kiemelkedő vörös bora. A 2015-ös évjárat melegségét és a kiváló bácskai feketeföld gazdagságát hordozza ízében ez a gyönyörű Kadarka.

 

A Kadarka származása bizonytalan; egyesek Kis-Ázsiai eredetűnek tartják, másod pedig Albániát jelölik meg származási helyéül. Hazánkban gyorsan elterjedt és a reformkorban már szinte minden borvidékünkön termesztették; napjainkra termőterületei lecsökkentek. Leghíresebbekké az alföldi Kadarka és a szekszárdi Kadarka borok váltak. Késői érésű fajta, de rothadékonysága és fagyérzékenysége miatt gyakran már szeptemberben szüretelik, alacsony mustfokkal és kevés színanyaggal. Jó fekvésben és kedvező évjárat esetén a 18-20 mustfokot is elérheti. Általában bőtermő, de termőképességét erősen befolyásolják a termékenyülés viszonyai. Bora kiemelkedően fűszeres zamatú. Kötöttebb és löszös talajon magasabb minőségű, testesebb vörösborokat, míg lazább homoktalajon vékonyabb, üdébb borokat terem.

A 2015-ös Kadarka

A 2015-ös évjárat melegségét és a kiváló bácskai feketeföld gazdagságát hordozza ízében ez a gyönyörű Kadarka. Hagyományosan erjesztették, majd tölgyfahordóban érlelték, hogy bársonyos, fűszeres legyen.

- Hirdetés -

Szép rubin színű bor, bíbor villanásokkal, ilyesmire mondják, hogy meggypiros. Illata lerója a kötelező piros bogyós gyümölcsös köröket, inkább a savanykásabb fajtákból merítve, meggyel, cseresznyével. A kadarkánál kötelező fűszeresség kicsit talán visszafogottabb, cserébe társul hozzá egy kis földesség. Könnyed, gördülékeny a korty, pont kellően élénkséget biztosító savakkal és kevés, éppen csak jelzésértékszerűen feltapadó tanninnal, melyek együttesen pont elég szilárd vázat biztosítanak a bornak. Az alkohol kicsit magas (13%) ekkora testhez, de kicsit behűtve fogyasztva – ami nem áll rosszul ennek a bornak -, ez sem különösebben zavaró. Az obligát piros bogyós gyümölcsösség – meggy, cseresznye, ribizli – természetesen az ízben is megjelenik, ismét finom fűszerességgel és egy leheletnyi földességgel karöltve.

Ismertetői:

  • Száraz vörösbor
  • Hajós-Bajai borvidék
  • Koch pincészet

 

Oltalom alatt álló eredetmegjelölésű száraz vörösbor.

Koch Kadarka fogyasztása:

Évszaktól függően javasolt fogyasztási hőmérséklete: 16-18 C.

Ajánlott könnyebb paprikásokhoz, sültekhez, pörköltekhez!

 

A bor beszerezhető a Tesco, Spar és Auchan üzleteiben.

 

A bort az alábbi linken lehet értékelni:

Koch Kadarka 2015 értékelése

 

Kóstold meg Te is!

Kapcsolódó tartalmak

3,128LikeTetszik
2,070KövetőKövetés
- Hirdetés -

Legfrissebb cikkek