4.8 C
Budapest
csütörtök, április 25
spot_img

Balaton-felvidéki borvidék

A Balaton-felvidéki borvidék borai finom savtartalmúak, zamatban gazdagok, a legjobb fekvésű területek borai kerekek, teltek, harmonikusak.

 

Földrajzi elhelyezkedése

A borvidék két részre osztható: keleti részre, ami a Balatonfüred-Csopaki borvidék és a Badacsonyi borvidék között helyezkedik el (ez tulajdonképpen a Káli-medence), a nyugati része pedig a Keszthelyi hegység tágabb területe és Sümeg környéke. A két rész között helyezkedik el a Badacsonyi borvidék, ezért a Balaton-felvidéki borvidék két része nem áll földrajzi összeköttetésben egymással.

A Balaton-felvidéki borvidék területe

5200 Ha (ebből 5140 Ha I. osztályú). A szőlővel betelepített terület kb. 1300 Ha.

A borvidék települései 3 részre oszlanak

  • Káli körzet: Balatonhenye, Hegyesd, Köveskál, Mindszentkálla, Monostorapáti, Szentbékkálla
  • Balatonederics-Lesencei körzet: Balatonederics, Lesencefalu, Lesenceistvánd, Lesencetomaj, Nemesvita, Sáska, Uzsa, Zalahaláp
  • Cserszegi körzet: Balatongyörök, Csabrendek, Cserszegtomaj, Gyenesdiás, Hévíz, Rezi, Sümegprága, Várvölgy, Vonyarcvashegy

Területi adottságok

Éghajlata a Badacsonyi borvidékhez hasonló, bár nem mindenütt annyira kedvező, különösen igaz ez a Balatontól távolabb eső részeire. A borvidék keleti részén a talaj jellemzően bazalt, és vulkáni tufa, míg a nyugati részen inkább dolomit és márga jellemző. A szőlőhegyeket barna erdőtalaj borítja. Ezen a borvidéken található Európa legnagyobb meleg vizű tava, a Hévízi-tó.

- Hirdetés -

A borvidék történelme

A Balaton egész környékére jellemző 2000 éves római kori szőlőművelés maradványai. Az 1300-as évek elején a Veszprémi Püspökségnek már kiterjedt szőlőbirtokai vannak ezen a vidéken.

A borvidéken századokon át királyi, főúri, és kisnemesi birtok, szőlőskertek termelték a borokat, amelyek méltán nagy hírnévre tettek szert, és már a középkorban délnémet területekre, az Alpokon túlra is szállították az itteni borosgazdák borait.

Az Esterházy család rendelkezett a környéken a legnagyobb szőlőbirtokkal. A borvidék 1990-ben vált önállóvá, és mai nevét pedig 1999-ben kapta. Az egész borvidék a Balaton-felvidéki Nemzeti park része.

A borvidék szőlőfajtái

 

 

Forrás: www.vinopedia.hu

Előző cikk
Következő cikk

Kapcsolódó tartalmak

3,128LikeTetszik
2,070KövetőKövetés
- Hirdetés -

Legfrissebb cikkek