26.1 C
Budapest
szombat, június 22
spot_img

Meddig áll el a felbontott bor?

Vajon mennyi ideig fogyasztható ugyanolyan minőségen a felnyitott, de valamilyen furcsa okból megmaradt vörösbor?

 

A habzóborok buborékai hamar távoznak felnyitás után, még három napig fogyaszthatóak – de csak akkor, ha dugó van rajta. A rosé akár egy hétig is eláll a hűtőben (természetesen csak akkor, ha a visszahelyezzük bele a parafadugót). Akad olyan bor is, aminek jót is tesz, ha felnyitás után pár napig állni hagyjuk.

A kevésbé savas borok hamarabb megromlanak és „csak” 3-5 napot bírnak ki a hűtőben – ha pedig nem használunk parafát, akkor feleannyi idő alatt búcsúzhatunk el tőlük.

Fontos, hogy a testes vörösborokat felbontás után már ne tegyük a hűtőbe. Bedugva, sötét, hűvös helyen tárolva viszont még 3-5 napunk van rá, hogy megigyuk a palack maradékát. Ez alól csak a portóihoz hasonló erősített vörösek jelentenek kivételt, azok sokkal jobban bírják, egy hűvös kamrában akár 4 hétig is túlélik visszadugaszolva.

- Hirdetés -

Meddig áll el a felbontott bor?

  • Pezsgő, Habzóbor:  1-3 napig    (dugózva, a hűtőben tárolva)
  • Könnyű fehér és rozé bor:  5-7 napig    (dugózva, a hűtőben tárolva)
  • Testes fehérbor:  3-5 napig    (dugózva, a hűtőben tárolva)
  • Vörösbor:  3-5 napig    (dugózva, hűvös sötét helyen tárolva)
  • Erősített bor (pl.: portói):  28 napig   (dugózva, hűvös sötét helyen tárolva)

Használjunk vákumdugót!

Ha nem fogy el egy egész üveg egyszerre, és szeretnénk még a későbbi napokban is élvezni a bor zamatát, akkor használjunk vákumdugót! Használata egyszerű: a bor felbontása után csatlakoztassuk az üvegre a vákuumdugót, majd a vákuumpumpa segítségével pumpáljuk ki a levegőt. A megmaradt bor a palackban nem tud levegővel érintkezni, így a minősége változatlan lesz az újbóli kóstolásnál.

 

Kapcsolódó tartalmak

3,128LikeTetszik
2,070KövetőKövetés
- Hirdetés -

Legfrissebb cikkek