12.3 C
Budapest
kedd, április 23
spot_img

Tojás a borban?

A kén használata szinte egyidős a borkészítéssel, a legtöbb fogyasztó nem is érzékeli a kén jelenlétét a borban. Tojás a borban? Mit is jelent ez tulajdonképpen?

 

Viszonylag új információnak számít a borban esetleg előforduló allergének kötelező feltüntetése a címkén. Az allergénekre vonatkozó utalásokban a borfogyasztók számára igen érdekes kifejezések jelenhetnek meg: „szulfitok” vagy „kén-dioxid”, „tojás”, „tojásból származó fehérje”, „tojástermék”, „tojásból származó lizozim” vagy „tojásból származó albumin”, „tej”, „tejtermékek”.

Kén-dioxid tartalom

A kén-dioxid tartalomra vonatkozó kifejezéseket az utóbbi időben már megszoktuk, mivel jelölése már több éve kötelező. A kén használata szinte egyidős a borkészítéssel, a legtöbb fogyasztó nem is érzékeli a kén jelenlétét a borban. A kén természetes anyag, mégis egyéni hajlam alapján érzékenységet tapasztalhatunk fejfájás, rossz közérzet formájában. A többi allergén anyagra vonatkozó kifejezés a borfogyasztók számára teljesen idegennek és furcsának fog tűnni a bor címkéjén. Ezek furcsa, allergén anyagokra történőutalások csak akkor kerülnek a címkére, ha nem zárható ki laborvizsgálattal, hogy az allergén anyagok ténylegesen nincsenek a borban.

Borok derítése

A tej és a tojás eredetű összetevőket a borkészítés során használják a borok derítésére, tisztítására. A tojásfehérjét derítésre már évszázadok óta használják. A borból gyakorlatilag nyomtalanul eltűnik, amikor a bort a seprőről elválasztják (1-3 tojás fehérjét használják fel hektoliterenként).

- Hirdetés -

Ahol az allergén anyagokra vonatkozó utalást nem találunk, ott biztosak lehetünk abban, hogy a borban nem találhatóak meg. Ezt a tényt laboratóriumi mérések alapozzák meg.

 

Ehhez kapcsolódó tartalom:

 

forrás: Sztanev Bertalan- Bor kedvelők kézikönyve

Előző cikk
Következő cikk

Kapcsolódó tartalmak

3,128LikeTetszik
2,070KövetőKövetés
- Hirdetés -

Legfrissebb cikkek