Tojás a borban

Tojás a borban?


A kén használata szinte egyidős a borkészítéssel, a legtöbb fogyasztó nem is érzékeli a kén jelenlétét a borban. Tojás a borban? Mit is jelent ez tulajdonképpen?

 

Viszonylag új információnak számít a borban esetleg előforduló allergének kötelező feltüntetése a címkén. Az allergénekre vonatkozó utalásokban a borfogyasztók számára igen érdekes kifejezések jelenhetnek meg: “szulfitok” vagy “kén-dioxid”, “tojás”, “tojásból származó fehérje”, “tojástermék”, “tojásból származó lizozim” vagy “tojásból származó albumin”, “tej”, “tejtermékek”.

Kén-dioxid tartalom

A kén-dioxid tartalomra vonatkozó kifejezéseket az utóbbi időben már megszoktuk, mivel jelölése már több éve kötelező. A kén használata szinte egyidős a borkészítéssel, a legtöbb fogyasztó nem is érzékeli a kén jelenlétét a borban. A kén természetes anyag, mégis egyéni hajlam alapján érzékenységet tapasztalhatunk fejfájás, rossz közérzet formájában. A többi allergén anyagra vonatkozó kifejezés a borfogyasztók számára teljesen idegennek és furcsának fog tűnni a bor címkéjén. Ezek furcsa, allergén anyagokra történőutalások csak akkor kerülnek a címkére, ha nem zárható ki laborvizsgálattal, hogy az allergén anyagok ténylegesen nincsenek a borban.

Borok derítése

A tej és a tojás eredetű összetevőket a borkészítés során használják a borok derítésére, tisztítására. A tojásfehérjét derítésre már évszázadok óta használják. A borból gyakorlatilag nyomtalanul eltűnik, amikor a bort a seprőről elválasztják (1-3 tojás fehérjét használják fel hektoliterenként).

Ahol az allergén anyagokra vonatkozó utalást nem találunk, ott biztosak lehetünk abban, hogy a borban nem találhatóak meg. Ezt a tényt laboratóriumi mérések alapozzák meg.

 

Ehhez kapcsolódó tartalom:

 

forrás: Sztanev Bertalan- Bor kedvelők kézikönyve

 

A következő posztok érdekelhetnek

Bortkostolunk Toplista | TOP 5 BOR
hamarosan...

Harsányi

Ciróka Furmint 2016

hamarosan...

Mészáros

Cabernet Sauvignon 2016

hamarosan...

Kamocsay Prémium

Pinot Gris 2017

hamarosan...

Böjt Gergő

14' Cuvée 2014

hamarosan...

Bardon

Meszes Furmint 2016

Tovább a kategóriás toplistákhoz

Hirdetési felület kiadó

Releváns követők, épülő közösség. 280px*300px illetve 280px*600px hirdetési felület kiadó!

További információért kattintson ide!