Eger városában tevékenykedő kézműves családi borászat, mely 2005-ben alakult.
Területeik nagy része Egerben a Nagy-Eged dűlőben található, ahol évszázadok óta a város legjobb vörösbort adó szőlői teremnek. A Portugieser, Királyleányka, Merlot és Cabernet franc szőlők mellett meghatározó fajta a Kékfrankos, mely sokoldalúsága révén leginkább alkalmas a borvidék, a dűlő valamint az alkalmazott szőlőművelési és borkészítési filozófia hangsúlyozására.
A legjobb minöség érdekében kerülik a túlzott vegyszer használatot, a sok kézimunkát igénylő, szellős lombfelület kialakításával és szigorú terméskorlátozással igyekeznek egészséges szőlőt termeszteni.
Honnan ered a név?
A XI. századtól Egerbe és környékére települt vallon szőlőművelők Sanctus Aegidiusról nevezték el a Nagy-Eged hegyet, melynek napsütötte, tufamorzsalékos, kristálypalás-mészköves déli lejtőin teremnek az egri borvidék legjobb vörösbort adó szőlői.
A borokat Lóska Zoltán gyakorló üzemi borász a Fiatal Egri Szőlő és Bortermelők Társaságának tagja készíti, jellegzetes egri tufakőzetbe vájt pincében, a tradíciók tiszteletben tartásával, természetes módszerekkel, kisméretű fahordókban erjesztve és érlelve.
A szőlészet
Példátlanul sokoldalú talajviszonyok, mikroklímák és fajtaszerkezet. Kékfrankos az Eged-hegyről, Portugieser a Zsidószélről, Királyleányka a Hajdú-hegyről, Cabernet franc a Kerékkötőből és Merlot az Öreghegyről.
Nem háborgatják őket túlzott vegyszer használattal, kézi munkával annál inkább, szellős lombfelület kialakításával és szigorú terméskorlátozással igyekeznek jó szőlőt termeszteni.
KLÍMA: Éghajlatára jellemző, hogy viszonylag későn tavaszodik, hosszú az ősz, a nyár végén és az ősz elején süt a legtöbbet a nap, épp amikor a legnagyobb szükség van rá.
TALAJ: A hegy- és domboldalakon, főleg miocén korú riolittufán, ezen kívül agyagpalán, nyirokon kialakult fekete színű, mészben szegény nyiroktalaj, barnaföldek, agyagbemosódásos mészköves barna erdőtalajok illetve a debrői körzetben lepelhomok jellemző.
Pince és bor
Eger, Kőporos. A tufa, könnyen faragható, stabil a hőmérséklet és páratartalom. 8-12 C akár esik, akár fúj. Ideális munkahely és otthon bornak és borásznak.
Mindent csak egyszerűen és természetesen: ládás szüret, kíméletes bogyózás, fakosaras préselés. Jellemzően 2-6 HL-es ászokhordók, barrique csak mutatóba, érlelés legalább 12 hónapig és jöhet a házasság…
A bor természetes táplálékkiegészítő, melynek jótékony hatásait évezredes népgyógyászati tapasztalatok igazolják.
A pince borai:
- Kékfrankos Rozé
- Királyleányka
- Kosbor
- Cellarius
- Castrum Cuvée
- Castrum Egri Bikavér
További információkért látogass el a weboldalukra: www.aegidius.hu
Vagy keresd fel a facebook oldalukat!
Forrás: aegidius.hu