0.9 C
Budapest
hétfő, november 25
spot_img

Dobosi pincészet

A Dobosi pincészet hivatalos források szerint már az 1700-as évektől aktív szereplője a falunak és a helyi szőlő és borkultúrának.

 

Sajnos a TSZ rendszer alatt nem volt magántulajdon, így a család is az államnak dolgozott, de mindig volt saját bor a pincében. Dániel, az Édesapa és Ilonka, az Édesanya megálmodták a saját borászatukat, majd 1988-ban megépítették a pincét, a következő évben pedig kiléptek az állami szövetkezetből és munkához láttak.

Az ültetvény

Az ültetvények nagy része saját telepítés, 1986-os a legidősebb dűlő, a legfiatalabbak pár évesek és jövőre is tervbe van új területek telepítse.

- Hirdetés -

A pincészet

A pincészet 2002-ben kezdte az átállást a bio termesztésre. Először óvatosan, nem is az egész területtel.. Tartottak a betegségektől, nehogy maradandó nyomot hagyjon az ültetvényükben. De kellemes meglepetésként érte őket, hogy egy kicsit több kézimunkával, egy kicsit nagyobb odafigyeléssel, kiváló minőségi szőlőt tudnak termelni. Így mára a teljes területünkön ökogazdálkodás folyik.

Mit is jelent ez?

Főbb különbség a hagyományos műveléstől, hogy nem lehet felszívódó permetszereket használni, nem lehet semmiféle vegyszert, gyomirtót, műtrágyát bevinni a területre. Konkrétan a rezet és a ként használják növényvédőszerként, amit már több száz éve használtak elődeik. Céljuk mindig is az volt, hogy ezt a nagy múlttal rendelkező italt igyekeznek a régi jól bevált módszerekkel megtermelni, és ebben találták meg a megoldást. Hogy a szőlő minősített biotermék legyen, azt három év sikeres átállásnak meg kell előznie, a régebbi boraikon ezért nem szerepel a bio megnevezés.

A pincészet története

❖ 1721 – A Dobosi család már itt él és borral foglalkozik, és innentől száll generációról generációra a bortermesztés hagyománya

❖ 1958 – Megalakulnak a TSZ-ek a területeket államosítják

❖ 1988 – megépül a pince és már 1 ha szőlőterület saját tulajdonba kerül

❖ 1989 – Dobosi Dániel kilép az állami szövetkezetből

❖ 1996 – palackozásra kerül az első palack bor

❖ 2001 – hivatalosan is belevágunk a biotermelésbe

❖ 2002 – elkészül a borkóstoló tér

❖ 2006 – már az egész területen biogazdálkodás folyik

❖ 2007 – a hűtési technológia fejlesztése -már hűtve erjesztve készülnek a borok

❖ 2013 – átadjuk a raktár és csomagolóüzemünket

❖ 2014 – balatonfüredi területekkel bővülve elérjük a 25 ha birtokméretet

❖ 2015 – elkészül a vendégházunk 5 szobával

❖ 2018 – 100.000 palack

A birtok borai

Olaszrizling, Kéknyelű, Juhfark, Kékfrankos Rosé, Sauvignon Blanc, Chardonnay, Szürkebarát, Szürkebarát-Tramini (késő szüretelésű édes), Cabernet Sauvignon, Merlot 2013 A Magyar Média Bora – legjobb bor Bio Szürkebarát 2009 Magyar Média Bora – aranyérem Bio Chardonnay 2012 Országos Rozéverseny – ezüstérem Bio Kékfrankos Rosé 2012 2012 Országos legjobb újborverseny – ezüstérem Bio Olaszrizling 2012 Országos legjobb újborverseny – ezüstérem Bio Kékfrankos Rosé 2012 Országos legjobb újborverseny – ezüstérem Bio Chardonnay 2012 VinAgora Nemzetközi Borverseny – ezüstérem Bio Olaszrizling 2012 VinAgora Nemzetközi Borverseny – ezüstérem Bio Szürkebarát 2009 Országos Biobioborverseny – aranyérem Bio Szürkebarát 2009 Országos Biobioborverseny – aranyérem Bio Olaszrizling 2011 Borvidéki Borverseny – aranyérem Bio Olaszrizling 2011.

 

További információkért látogass el a weboldalukra: www.dobosi.hu

Vagy keresd fel a facebook oldalukat!

 

 

Forrás: dobosi.hu

Kapcsolódó tartalmak

3,128LikeTetszik
2,070KövetőKövetés
- Hirdetés -

Legfrissebb cikkek